De debatclub van Gymnasium Novum, die bestaat uit leerlingen uit de bovenbouw, heeft voor de tweedeklassers een mooie politieke Novumdag georganiseerd.

Ze begonnen met gastcolleges van kandidaat-raadsleden voor de gemeenteraadsverkiezingen, inclusief een aantal lijsttrekkers. Daarna hebben de kinderen onderling gedebatteerd over vier stellingen met betrekking tot zaken die op het moment spelen in Leidschendam-Voorburg, waarbij ze ook nog vragen konden stellen aan de lokale politici.

Tijdens een plenaire sessie in de aula konden er vragen gesteld worden aan burgemeester Jules Bijl, en de dag eindigde met een simulatie van een raadsvergadering, waarin het wetsvoorstel omtrent het legaliseren van zwemmen in de Vliet op selecte locaties door de leerlingen van het Novum is aangenomen.

Mede-organisator Julian Nolten (6 gymnasium) kijkt terug op een heel succesvolle dag: 'Ik heb er zelf een hoop van geleerd om alles met de debatclub voor te bereiden en op de dag zelf in goede banen te leiden. daarnaast was het erg leuk om alle raadsleden te ontmoeten, en ook gaaf dat de burgemeester nog kon komen spreken!'