De debatclub van Gymnasium Novum in Voorburg heeft, onder leiding van docent maatschappijleer Hanke Winius, de landelijke finale van 'Op weg naar het Lagerhuis' gewonnen.

Op het Mediapark in Hilversum wisten ze dinsdag 12 april achtereenvolgens de kwartfinale, de halve finale en de eindronde op hun naam te zetten. In de finale kwamen ze uit tegen het Carolus Clusius College uit Zwolle. Er werd gedebatteerd over dienstplicht, taboes over seks en de vraag of actievoeren bijdraagt aan het verbeteren van het klimaat. 'Debatteren en retorica zijn echt activiteiten die bij het Novum passen,' aldus trotse rector Michel Zorge, 'Ik vind het geweldig dat deze leerlingen samen deze overwinning hebben behaald.

Het is de eerste keer dat het Novum deze wedstrijd wint en het is fijn om te weten dat de opvolgers van dit succesteam al staan te trappelen om volgend jaar mee te doen.' Twee leden van het winnende team, Julian Nolten en Robin van Gelooven, zijn geselecteerd voor de televisiefinale van 'Op weg naar het Lagerhuis', die op 6 mei op NPO3 uitgezonden zal worden.

'Op weg naar Het Lagerhuis' is een debatwedstrijd voor middelbare scholieren. BNNVARA gaat ieder jaar op zoek naar het beste debat- en speechtalent.

Foto bij het artikel: TV uitzending van 'Op weg naar het Lagerhuis' ter illustratie en hieronder de trotse winnaars van Gymnasium Novum.

Debat Novum