Op donderdag 21 april, om 16.00 uur, opent wethouder Astrid van Eekelen Goede Doelen Boekenhuis Marianne aan de Franse Kerkstraat 5a in Voorburg.

Boekenhuis Marianne is genoemd naar prinses Marianne van Oranje-Nassau (1810-1883) en is een winkel in tweedehands boeken. Alle boeken zijn om niet verkregen en er wordt uitsluitend met vrijwilligers gewerkt. De winst is bestemd voor Nederlandse goede doelen met ANBI-registratie. Het eerste goede doel is Stichting Jarige Job. Deze stichting zorgt voor een verjaardagscadeaubox voor kinderen die hun verjaardag niet kunnen vieren, omdat er thuis geen geld voor is.

Een van de oprichters van Boekenhuis Marianne is Marianne Knijnenburg: “We hebben veel bewondering voor Prinses Marianne, daarom deze naam”. De stichting wil, naast ondersteuning van goede doelen, graag het duurzaam gebruik van boeken en het lezen bevorderen. Bovendien stimuleren we lokale culturele activiteiten, onder andere door vermelding ervan in de culturele agenda op de website van de stichting. Op de website is ook een Boekenwebshop ingericht, met bijzondere, mooie boeken vanaf € 5,-.

Op woensdagmiddagen zullen voorleesuurtjes worden georganiseerd. In de winkel is een hele wand gevuld met mooie kinderboeken, Nederlands- en Engelstalig. De boeken in het Boekenhuis zijn allemaal van goede kwaliteit, maar met kleine prijsjes. € 2,- per stuk of 3 boeken voor € 5,-. Er zijn ook extra mooie boeken, de specials, die prijzen zijn vanaf € 5,-.

De winkel is met ingang van 22 april geopend op woensdag, vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Marianne Knijnenburg: “We zijn enorm blij dat we nu, na een jaar voorbereiding en hard werken, openen op 21 april!”

In de etalage is een eerste thematentoonstelling ingericht over Jac. P. Thijsse (1865-1945), een voorbeeld voor de jonge Jan Wolkers en grondlegger van de natuurbescherming in Nederland. Velen zullen hem ook kennen van de Verkade plaatjesalbums. In de tentoonstelling liggen niet alleen de eigen boeken van Jac. P. Thijsse, maar ook boeken die het Boekenhuis in bruikleen heeft gekregen. Het Boekenhuis heeft een eigen boekenlegger ontworpen. Op de voorzijde van de boekenlegger is de bonte specht afgebeeld, ontleend aan het Verkade natuuralbum “Woudvogels” uit 1903. Elke bezoeker van Boekenhuis Marianne ontvangt de boekenlegger bij aankoop van een boek.

Op donderdag 12 mei a.s., om 20.00 uur, geeft Dik van der Meulen een lezing over Jac. P. Thijsse in onze winkel (toegang gratis). Hij schreef niet alleen een biografie van Jac. P. Thijsse maar verzorgde ook de uitgave van de Wandeldagboeken van Jac. P. Thijsse.

Boekenlegger Goede Doelen Boekenhuis Marianne 1