Op 7 mei vindt er een zogenoemd 'Brievenconcert' plaats in Hofwijck in Voorburg.

In het kader van de aankomende tentoonstelling ‘Constantijn Huygens. Een leven in Brieven’ en de daaraan voorafgaande ‘amuse’ ‘Constantijn Huygens. Geuren en Beelden’ leest en verbeeldt de bekende Voorburgse zangeres Julia Bronkhorst een aantal brieven uit het rijke oeuvre van Constantijn Huygens voor op zaterdag 7 mei tijdens het brievenconcert ‘Uit het leven van Constantijn Huygens’ in de Pronkzaal van Hofwijck.

Voordrachtkunstenares Julia Bronkhorst wordt hierbij begeleid door de bevlogen Urugyaanse klavecinist Leonardo Valiante en enkele muzikale vrienden; Otto van Diggelen (Constantijn Huygens, Johan van Boven, Caspar Barlaeus), Lenneke Brussee (Beatrix de Cusance), Noks Nauta (Anna Maria van Schurman), Nel Jenezon (Anna Roemers Visscher) met medewerking van Trui Visser.

Zinnen-spel
Op 7 maart 1619 schrijft Constantijn Huygens aan Anna Roemer Visser : “Wanneer ik de indruk zou hebben dat u iemand zocht die u troost of moed zou inspreken, dan zou ik hebben getracht mijn povere wijsheid zover op te rekken dat u er tenminste een beetje verlichting van zou ondervinden.”

O schoonheid, Schurman
Op 8 januari 1619 schrijft Caspar Barlaeus de volgende brief aan Constantijn Huygens, getiteld O schoonheid, Schurman: “Er is in Utrecht een maagd, zeldzaam voorbeeldig. Ze kent Grieks en spreekt het; ze schildert, schrijft en dicht.” Ter ere van Schurman dichtte Barlaeus een aantal gedichten die hij aan Huygens opstuurde. Beiden spraken uitgebreid over haar grote gaven, haar schoonheid en haar celibaat.

Geuren
Geïnspireerd op zijn moeder Susanne ontwikkelde Constantijn zich als parfumeur en maakte een parfum voor haar. Een van zijn nagelaten recepten noemde hij: rieckend water van mijn moeder. Tijdens de voorstelling worden werken uitgevoerd van o.a. Constantijn Huygens, Jean-Philippe Rameau, William Byrd, Giulio Caccini en Georg Friedrich Händel.

Brievenconcert
Het brievenconcert zal op zaterdag 7 mei om 17.00 uur plaatsvinden in de Pronkzaal van Hofwijck. Vooraf is er, vanaf 16.30 uur, een inloop met een drankje in de Oudhollandse Keuken. Tickets kosten € 15,00 en kunt u bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

(foto boven dit bericht: stemsleutel klavecimbel Hofwijck)

Klavecimbel Hofwijck
                                                    Klavecimbel in de Pronkzaal van Hofwijck