De 96 sociale woningen in het Oranjekwartier in Voorburg worden nog niet gesloopt.
Het gebied, bestaande uit de Emmastraat, Prins Hendrikstraat en Oranje Nassaustraat, is voorlopig aangewezen als gemeentelijk monument. Dit meldt Omroep West op haar website. De gemeente Leidschendam-Voorburg maakte het voorlopige besluit dinsdagmiddag bekend. Doordat de woningen voorlopig op de monumentenlijst staan, kunnen ze niet worden gesloopt. Dat was wel het plan van woningcorporatie WoonInvest, die eigenaar is van de woningen en de bijbehorende grond. Nu kan er hoogstens worden overgegaan op renovatie.

WoonInvest laat weten zich te beraden op vervolgstappen. Door het omvormen van het Oranjekwartier tot een gemeentelijk monument dreigt het besluit om 96 woningen te vervangen onuitvoerbaar te worden, stelt de woningcorporatie die de woningen wil vervangen. Directeur Peter van Heeswijk van WoonInvest vindt sloop nog steeds 'het juiste besluit'. 'Met onze plannen zorgen wij ervoor dat de karakteristieke uitstraling van het Tuindorp terugkomt in kwalitatief hoogwaardige nieuwbouw. Ik ben benieuwd waarmee wij straks als corporatie rekening moeten gaan houden als de gemeente besluit het Oranjekwartier aan te wijzen tot gemeentelijk monument.' In ieder geval zal WoonInvest dan de haalbaarheid opnieuw moeten gaan onderzoeken.

Volgens wethouder Bianca Bremer is het gebied uniek voor Voorburg. ‘Mensen wonen er al generaties lang met plezier. De vele insprekers tijdens de behandeling in de raad laten zien dat de wijk een hart en ziel heeft, waar de bewoners voor strijden om die te behouden. Dit tuindorp met haar unieke elementen willen we graag zo houden in onze gemeente.’

Een van de raadsleden die heeft gestreden voor het behoud van het Oranjekwartier is Raadslid Sanja Duijvestijn van de lokale partij GBLV. 'Nu de huizen voorlopig worden toegekend als gemeentelijk monument is de sneltrein die afstevent op sloop gestopt.' Uit een enquête bleek dat 83 procent van de bewoners voor behoud is van de woningen. 'Dat behoud zonder sloop is goed mogelijk', zegt Duijvestijn. Volgens haar zijn er betaalbare voorbeelden van een succesvolle renovatie. 'Wij hopen dat er wordt gedacht in oplossingen en niet in onmogelijkheden.'

Bezwaar maken
Of de wijk de sloopkogel ook echt ontwijkt, is nog niet zeker. Eigenaren en andere belanghebbenden kunnen de komende zes weken nog bezwaar maken tegen het besluit van de gemeente om het gebied toe te voegen aan de monumentenlijst.

(bron: mediapartner Omroep West)