Na drie jaar van spanning en onzekerheid over het behoud van het aanzicht en karakter van hun geliefde wijk, lijkt er nu voor de bewoners eindelijk duidelijkheid en rust te komen.

De voorlopige aanwijzing van het Emmacomplex tot gemeentelijk monument is nu een feit en dat betekent dat de 96 woningen in de toekomst goed onderhouden moeten worden en al helemaal niet gesloopt zouden mogen worden. De bewonerscommissie van het zogeheten Emmastraatcomplex in het Oranjekwartier heeft de afgelopen drie jaren echt alles op alles gezet om hun ‘Parel van Voorburg’ te behoeden voor sloop. Vanaf het begin gesteund door wijkvereniging Oud Voorburg en inmiddels door een overgrote meerderheid van alle politieke partijen.

Vanaf januari kregen zij daarbij hulp van het Platform ‘Geen sloop Emma’ waarin tal van organisaties de krachten hebben gebundeld, waaronder Bond Heemschut, Stichting Mooi Voorburg, de Woonbond, het Cuypersgenootschap, Open Monumentendag en de BurgerKrachtCentrale. De petitie tegen sloop van het Emmastraatcomplex werd meer dan 1000 keer getekend. Na de emotionele commissievergadering met veel insprekers in de raad, de bijval van bijna alle partijen én de toegezegde steun van wethouder Bianca Bremer, was er op woensdag 28 juni  natuurlijk alle reden voor een klein feestje met taart voor de buurtbewoners.

Dit is een prachtig voorbeeld van hoe samenwerking door buurtbewoners samen met maatschappelijke organisaties effectief kan zijn. En een mooi voorbeeld hoe echte invloed van de burger op zijn of haar eigen leefomgeving georganiseerd kan worden. Hierbij staan de kernwaarden begrip, geduld en respect naar elkaar centraal om zo tot goede oplossingen te komen. De komende tijd zal in dit teken blijven staan om de renovatie ook daadwerkelijk goed te kunnen realiseren.

Namens de bewoners,
De bewonerscommissie Emmacomplex
Platform tegen sloop Emma


(foto: Esther de Boer)