Een 'heel bijzonder moment' voor de Voorburgse KNO-arts Marco Franken tijdens het Pearl Jam-concert in de Amsterdamse Ziggo Dome.

Frontman Eddie Vedder bedankte hem voor de behandeling aan zijn stembanden. Dankzij 'de beste arts in jullie land' kreeg de zanger zijn stem terug, zo vertelde hij het publiek in de Ziggo Dome maandagavond. Dit meldt mediapartner Omroep West op haar websitie.

In ongeveer drie dagen tijd wist de arts ervoor te zorgen dat het tweede geplande concert in Amsterdam toch kon doorgaan. Het eerste concert moest nog worden geannuleerd. De dank was daarom groot van de wereldartiest. "We hebben een nieuwe vriend gemaakt in de afgelopen dagen", zei Vedder. "Als we hem eerder hadden ontmoet, hadden we misschien door kunnen spelen."
Franken had als dank kaartjes gekregen voor de show en werd bij het dankwoord in beeld gebracht.

Voor de KNO-arts was het een 'prachtig moment'. "Normaal doe je je werk, zeker met artiesten, in stilte. Dan is het heel mooi als het optreden al doorgaat. Maar als je dan ook nog publiekelijk bedankt wordt, dat is fantastisch", vertelde de arts bij het NOS Radio 1 Journaal. "Het is altijd leuk om bij een vakman aanwezig te zijn. Voor mij was het ook bijzonder dat dit zo'n succes was."

"Geen geheimen"
De arts laat weten geen geheimen te hebben voor de behandelingen die hij uitvoert. "Je kijkt eerst naar hoe de overbelasting van de stembanden is ontstaan. Dat doe je letterlijk door te kijken naar opnames van de stembanden. We kijken vervolgens wat we eraan kunnen doen en wat een reëel tijdspad is."
"In het geval van overbelasting en maagzuur geef je bijvoorbeeld maagremmers. En je spreekt af dat de artiest geen koolzuurhoudende dranken drinkt en past het eten aan." Ook maakt hij gebruik van neveltherapie. "je laat dan een nevelaar, een soort fysiologisch zout, op de stembanden los." Alles bij elkaar in combinatie met oefeningen zorgt ervoor dat de stembanden minder geprikkeld raken.

Terugwinnen vertrouwen
Ook het terugwinnen van het vertrouwen in de stembanden is onderdeel van de behandeling. 'Als artiest ben je soms flink in de aap gelogeerd als je stembanden het ineens begeven. Het is niet alleen je inkomen, het is ook je leven."


(bron: omroepwest.nl)
(foto boven dit bericht: Eddie Vedder in actie bij een eerder optreden - foto: ANP)