Het Huygens Festival 2022 was een schitterende editie, die volop recht deed aan het thema STERREn dat dit jaar centraal stond.

Sterre als verwijzing naar de vrouw (Constantijn Huygens noemde zijn vrouw Sterre) en sterren die schitterende uitvoeringen in drie dagen in het Huygenskwartier Voorburg lieten horen en zien.

Voorzitter Annet Weijermars kijkt in volle tevredenheid terug op het Huygens Festival 2022: “We hebben een schitterend programma voor deze editie kunnen samenstellen, waarbij het publiek klassiek kon genieten. We zien dat de bekendheid van het Huygens Festival ook buiten de gemeente steeds verder toeneemt; dat straalt ook op het Huygenskwartier en de rest van de gemeente af. Tegelijkertijd draait de organisatie volledig op vrijwilligers en moeten we zien dat ook financieel alles rondkomt. Veel dank dus, naast de gemeente, voor de lokale sponsors, fondsen en donateurs om het festival mogelijk te maken. Voor volgend jaar hebben we al wat ideeën voor de invulling van het programma. Onze wens zou zijn om daarvoor nog meer uit landelijke fondsen te putten, maar dat vraagt een andere insteek van de gemeente om met het Huygens Festival niet alleen in de gemeente maar ook daarbuiten volop te willen stralen.”

Het Huygens Festival kende een grandioze finale met het Constantijn Sinfonietta onder leiding van Ali Groen. Zij brachten met Stef Feld als verteller en Liat Alkan Heymann (sopraan) een fenomenale uitvoering van Miklós Roszá’s Jungle Book. In slechts drie dagen tijd had Ali Groen van jonge musici uit Hongarije, Nederland, Polen, Slowakije, Tsjechië en Vlaanderen weer het Constantijn Sinfonietta weten te smeden. Jungle Book was ook het thema van de creatiewedstrijd die door WZH werd gewonnen met een ontroerend mooie video waar creativiteit en plezier prachtig samenkwamen.

De jonge musici uit het Constantijn Sinfonietta vertegenwoordigden op vrijdagmiddag bij het Openingsconcert in ensembles hun land. Zij werden daarbij geïntroduceerd vanuit hun ambassades. Loco-burgemeester Marcel Belt kondigde het Nederlandse duo Nina Broeva en Damiën Heemskerk aan, nadat hij het festival officieel had geopend. De Hongaarse ambassadeur reikte in zijn introductie een presidentiële onderscheiding aan voorzitter Annet Weijermars uit voor haar inzet om Hongaarse muziek voor het voetlicht te brengen en de Kodály-methode in het muziekonderwijs te bevorderen.

Op vrijdagavond was het podium in de Oude Kerk gereserveerd voor het Alkyona Quartet, de sopraan Elisabeth Hetherington en De Dutch Don’t Dance Division (DeDDDD). Een avond met muziek van vrouwelijke componisten uit het verleden en het nu: van de met de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2022 onderscheiden Kate Moore werd TranscenDance uitgevoerd. Bijzonder was de uitvoering van het Allegro molto vivace uit het Strijkwartet in Es groot van Fanny Mendelssohn: voor de pauze met vrouwelijke dansers van de DeDDDD en hetzelfde stuk na de pauze met de mannelijke dansers.

Ook werden vrijdagavond de cultuurprijzen Leidschendam-Voorburg uitgereikt. Wethouder Belt reikte de Aanmoedigingsprijs uit aan acteur en auteur Stef Feld en de Cultuurprijs aan muzikale duizendpoot Julia Bronkhorst. Ron van Duffelen reikte de Publieksprijs uit aan dirigent Peter Janka.

Zaterdag waren er overdag op zes plekken in het Huygenskwartier allerlei optredens: dans in ANNA Vastgoed & Cultuur, kinder- en jeugdoptredens in de Franse Kerk, de Huygens Opera in Huygens’ Hofwijck, kamermuziek met bespeling van de Mariannevleugel in Museum Swaensteyn en in De Voorhof o.a. wereldmuziek. Het optreden van Al Andalus met Arabische muziek uit Mesopotamië was daar een grootste finale.

In de Oude Kerk was er orgel & trombone, de Harmonie Forum Hadriani, Gamelan Ensemble Widosari, The Hague String Trio, Sintiromarus en Ilja Leonard Pfeijffer. Zijn voordracht, het interview met hem en de muzikale intermezzo’s vonden gehoor in een volle Oude Kerk. Voorburg is voor Pfeijffer bekend terrein: hij heeft in Voorburg op school gezeten en naaste familie woont in Voorburg.

Zaterdagavond was het tijd voor Ode aan de Vrouw, Meer dan Opera! Het No Quartet o.l.v. Peter Janka vormde de begeleiding voor bekende aria’s waar het thema vrouw in terugkomt.

Foto: De Dutch Don’t Dance Division tijdens het Huygens Festival 2022 (Michel Groen)