Het is niet vanzelfsprekend dat Wooninvest de renovatie van de woningen in het Voorburgse Oranjekwartier gaat uitvoeren.
Dit schrijft de woningbouwcorporatie in een verspreide nieuwsbrief aan de buurtbewoners van het Emmastraatcomplex. Wooninvest  onderzoekt in bredere zin wat de toekomstmogelijkheden van de woningen zijn. 

Voor het oorspronkelijke sloop-nieuwbouwplan zou Wooninvest externe financiering aantrekken. Dit is nu niet meer mogelijk, de onderhoudskosten moeten nu in de meerjarenbegroting worden meegenomen. Hiertoe zal in december een extern adviesbureau onderzoek in de wijk doen.

Wooninvest reageert in de bewonersbrief tot slot op de erkenning van de woningen tot gemeentelijk monument. Uitgangspunt daarbij is het behouden en beschermen van de erfgoedwaarden. Volgens Wooninvest is dit echter wenselijk, maar geen verplichting.

Volgende week gaat Wooninvest in gesprek met de gemeente Leidschendam-Voorburg. Gemeenteraadslid Sanja Duijvesteijn zei woensdagavond in Midvliet Actueel dat er nu meerdere scenario's mogelijk zijn, waaronder verkoop.
De SP heeft inmiddels aangekondigd vragen te gaan stellen aan het college over de opnieuw onduidelijk ontstane situatie.