'Het was echt een hele, hele harde klap. Je hoort weleens knallen rond deze tijd van het jaar, maar dit klonk als een bom.'

De 78-jarige Anneke schrok in de nacht van maandag op dinsdag wakker door een explosie van zwaar vuurwerk in de Frederik van Eedenstraat in Voorburg. 'Ik ben mijn bed uitgegaan om te gaan kijken. In het portiek hing veel rook en zag ik dat de voordeur van ons complex in brand stond', vertelt ze aangeslagen aan mediapartner Omroep West.

De schade aan het complex is de ochtend na de explosie goed te zien. Meerdere ramen van de voordeur zijn gesprongen en de muren hebben veel roetschade. Tegenover de ingang staan twee zwartgeblakerde fietsen. Volgens de politie is er rond 2.45 uur een explosie van 'zeer zwaar vuurwerk' geweest. Niemand raakte gewond, wel raakten meerdere woningen, een auto en twee fietsen beschadigd, meldt de politie aan Omroep West.

'Ik werd wakker van een hele harde knal en dacht eerst dat er in ons gebouw iets was ontploft', vertelt overbuurvrouw Jo. Als ze dinsdagochtend vroeg uit haar raam naar buiten kijkt ziet ze dat er brand is in de straat. 'De brandweer was er gelukkig heel snel, maar ik ben hier erg van geschrokken. Ik hoop niet dat het nog een keer gebeurt, het is hier namelijk een hele rustige buurt', zegt ze.

Slecht van geslapen
Ook flatbewoonster Annemiek wordt wakker van de harde knal. 'De knal dreunde door tot in het trappenhuis. Er gebeurt hier nooit wat en ik heb er slecht van geslapen. Gelukkig is er niemand gewond geraakt, maar je weet niet wat er was gebeurd als het vuur zich sneller had verspreid.'

Bij Petra en Leon zit de schrik er nog goed in. Ze zien na de 'hele harde knal' vanuit hun raam vlammen in de tuin van de overburen. 'Toen we naar beneden wilden lopen om te gaan kijken, hoorden we Anneke schreeuwen dat er ook in ons portiek brand was. Ik ben terug naar binnen gegaan om een emmer te halen.' De vrouw slaagt er uiteindelijk in om het vuur te blussen terwijl haar man de hulpdiensten belt.

In badjas buiten
Binnen mum van tijd arriveert de brandweer en maakt de politie een plaats delict in de straat. 'We hebben na de explosie nog zeker anderhalf uur buiten in onze badjas gestaan met andere buren. Dat zoiets hier gebeurt, verwacht je gewoon echt niet. Het was heel erg schrikken', voegt Peter toe.

Getuigen gezocht
De politie onderzoekt de explosie. Om te kunnen achterhalen wat er precies is gebeurd, wil de politie graag in contact komen met mensen die iets verdachts hebben gezien, of wellicht camerabeelden hebben.

Foto: een deel van de schade na de brand in de Frederik van Eedenstraat in Voorburg - Omroep West