De stichting Suvono is opgericht op 11 maart 2005 en bestaat nu achttien jaar.

Suvono is actief op het gebied van goed onderwijs voor kinderen uit gezinnen in Malang in Indonesië die leven onder de armoedegrens, het onderhouden van de rijke Indonesische culturele tradities en het beschermen van cultureel erfgoed.

In zuidelijk Malang ligt de wijk Sukun. Hier is helaas veel armoede. In deze wijk werd in 1974 Pipiet Sulistyowati geboren en groeide daar op. Het gezin behoorde in Sukun tot de allerarmste gezinnen. Als geen ander kende zij de armoede en het verdriet dat daarmee samengaat. Het gebeurde soms, dat ze onder de les uit de klas werd geroepen door de administrateur, vanwege langdurige betalingsachterstand van het schoolgeld. Hiervoor werd zij gestraft en moest overblijven om alle klassen te dweilen voor ze naar huis mocht. En als ze dan eindelijk weg mocht, werd ze onderweg nog uitgelachen.

Ze behaalde toch haar SMA-diploma en deed sociaal werk in haar eigen wijk. In 2001 kwam ze in contact met William Vroegop, toen werkzaam voor de Stichting Sociaal Cultureel Instituut Indonesië - Nederland. (SCIINN) . Pipiet mocht mee naar Nederland voor het werven van fondsen voor haar werk in Sukun. Uiteindelijk kwam ze in contact met de Wijkvereniging van Voorburg-Noord. Met behulp van William Vroegop kon toen de Malangse wijk Sukun worden verbonden aan de wijk Voorburg Noord, in de vorm van een Wijkband tussen Sukun in Malang en Voorburg Noord in Voorburg. Zo werd de afkorting SUVONO gevormd.

Vanuit Voorburg kreeg Pipiet 180 tandenborstels, kleurdozen, pennen, potloden, schriften, knuffels, rugtassen, gebruikt speelgoed en kinderkleding mee. Dit werd allemaal nog op de dag van thuiskomst uitgestald op tafels voor de deur van haar geboortehuis. In een mum van tijd was de inhoud van twee loodzware koffers al uitgedeeld. De noodzaak van deze hulp werd hiermee bewezen.

Pipiet die de spil was van de stichting is helaas na een slopende ziekte overleden te Malang op 2 september 2021. Sofia heeft het werk van Pipiet overgenomen en doet dit zeer goed.

Helpen in  kampong Sukun kan als stagiaire of vrijwilliger voor minimaal 50 dagen. Neem dan contact op met Pim Vroegop via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of app 06 188 06 123.

Maar helpen met een donatie is ook zeer welkom: NL26 INGB 0004 2894 74 t.n.v. Stichting Wijkband Sukun Voorburg Noord.

Heeft u werkplek voor 24 verpleegsters? Dan horort stichting  Suvono dat graag.

Meer over de stichting vindt u op de social media onder de naam SUVONO HATI BERSATU  en op You Tube "STICHTING SUVONO".

Suvono 02
Suvono 03

Suvono 04
Suvono 05
Suvono 06
Suvono 07
Suvono 08