Dit jaar speelt de toneelgroep van Gymnasium Novum een bijzondere voorstelling. Het Voorburghs Snoepreysje is een 17e eeuwse klucht over list en bedrog in het stadje Voorburg.

Het is een bijzonder stuk, maar het wordt ook om een bijzondere reden opgevoerd.

Afgelopen zomer, aan het begin van het schooljaar ontving dramadocent en regisseur Sanne Heijnis een mail van Renier van Gelooven. Hij is niet alleen vader van twee oud-leerlingen, maar ook voorzitter van de Historische Vereniging Voorburg. De vereniging bestaat dit jaar 30 jaar en daarom wilden ze iets bijzonders doen. Enige tijd geleden hadden zij een toneelstuk ontdekt, dat Voorburg als locatie had: Het Voorburghs Snoepreysje. Om het jubileum van de HVV te vieren, zou het natuurlijk heel mooi zijn om dat stuk op te voeren. Het Novum was meteen enthousiast, maar er waren twee kleine obstakels: de taal en de tijd. Het stuk was erg kort en de prachtige taal was erg ingewikkeld.

Er was dus een vertaling nodig, zodat er een daadwerkelijk speelbare tekst zou komen. Gelukkig maakte Anne Jacobs van de HVV een prachtige vertaling waarmee het Novum aan de slag kon gaan; uiteindelijk is ervoor gekozen om beide teksten op het toneel te brengen: de voorstelling is in die zin eigenlijk een twee-in-een voorstelling. Door beide teksten naast elkaar op het podium te zien kan het publiek genieten van de 17e eeuwse taal, zonder constant te hoeven nadenken over de betekenis ervan. Een mooie bijkomstigheid is dat het publiek zich wellicht, net als de toneelgroep van het Novum, zal verbazen over hoe begrijpelijk deze soms vreemd klinkende woorden zijn.

Voor wie meer wil weten over de voorstelling is dit de samenvatting van het verhaal, uit de originele tekst: “Laurens Teunisse, een Heerschop in den Haag, een langen tyd kennis met een Snyers Wyf gehouden hebbende, bezoekt haar, terwyl haar Man uit was, en nodigt ze tot Voorburg op een Visje te gast. Casueel komen daar twee Klerken, die haar konden, en wel zagen dat de Wagen niet recht gong, schryven aen den eenen zyn Man, ende den anderen zyn Vrouw, een brief, daar zy haar beyde by te Post ontbieden, alzoo de anderen (zoo zy schreven) in doods noot lagen: Beide quamen zy over, en in plaats van gequetsten te vinden, vonden die t’samen te vreden en gezondt; daer toen een hart gevegt van Vrouw tegen Vrouw, en Man tegen Man ontstont, alzoo yder meende door de zelve bedrogen te zyn.”

Er worden vier voorstellingen gespeeld, op 16 maart (20.00u), 17 maart (20.00) en 18 maart (16.00u en 20.00u). Kaartjes (à € 7,50) kunnen worden gereserveerd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Poster toneel