Na de succesvolle tentoonstelling Een andere Wereld van de Voorburgse kunstenaar Rik van Iperen sluit Swaensteyn tijdelijk de deuren wegens verbouwing.

De verbouwing is gepland van 4 juni tot en met 4 september 2023, dan gaat Swaensteyn voor even weer open tot in november. Daarna gaat het museum voor een korte tijd dicht voor de opbouw van de aankomende grote tentoonstelling Met Huygens aan Tafel die op 9 december geopend wordt.

Het geschikt maken voor bruikleen
Tijdens deze tijdelijke sluiting van Swaensteyn wordt de Notariszaal geschikt gemaakt voor bruiklenen. Deze zaal moet eerst ontruimd worden. Vervolgens worden de muren steviger gemaakt voor de zwaardere schilderijen. Voor een stabiele klimaatregeling worden deuren van veiligheidsglas geïnstalleerd. Daarnaast komen er rolluiken en worden de vloeren aangepakt. Al deze aanpassingen zorgen voor de nodige overlast, vandaar dat het museum voor een aantal maanden dicht gaat.

Grote opruiming
In de tijd dat Swaensteyn gesloten is, wordt het ook opruimen geblazen. Om een goed zicht te krijgen op wat voor moois het museum in bezit heeft worden irrelevante spullen wat niet museaal is weggeruimd. Met alle hands aan dek werkt de organisatie naar een vernieuwd historisch museum dat een plek wordt voor toekomstige tentoonstellingen. Zo gaat in november de opbouw van de aankomende tentoonstelling Met Huygens aan Tafel van start. Deze wordt op 9 december 2023 geopend.

Het museum zoekt studenten die als vakantiewerk mee willen helpen opruimen. Ken jij iemand die graag zijn handen uit de mouwen steekt? Aanmelding kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Over Swaensteyn en het Huygensmuseum
Swaensteyn is sinds 2022 één van de twee locaties van het Huygensmuseum. De andere locatie is de 17e-eeuwse buitenplaats Hofwijck. Swaensteyn is gevestigd in het Notarishuis in de Herenstraat, een van de oudste gebouwen in het historische Huygenskwartier in Voorburg. Het Huygensmuseum presenteert tijdelijke tentoonstellingen én een permanente opstelling op beide locaties. In Swaensteyn is aandacht voor de geschiedenis van Leidschendam-Voorburg, met presentaties over Constantijn en Christiaan Huygens, de Romeinen en Forum Hadriani en de Oranjes in het bijzondere leven van Prinses Marianne. Zie voor meer informatie www.swaensteyn.nl en www.hofwijck.nl.