Op vier zaterdagen in juni en juli wordt een unieke reeks carillonconcerten gegeven in Huygenskwartier Voorburg.

Iedere week speelt een andere beiaardier een eigen programma op het carillon van de Oude Kerk in de herenstraat.

De prachtige klanken van het carillon zijn in heel het Huygenskwartier te horen. Buiten de kerk staat een beeldscherm waarop live te zien is hoe de beiaardier muziek maakt. Bij slecht weer kan er via een speciale geluidsverbinding ín de kerk geluisterd worden naar de concerten.

Namen van de klokken
‘Vreugd en Rust’, ‘Hofwijck’ en ‘Middendorp’ zijn de bekendste buitenplaatsen in Huygenskwartier Voorburg. Het zijn ook de namen van drie van de klokken van het Voorburgs carillon. De oudste klok van het carillon komt uit 1781 en weegt 230 kilo. De zwaarste klok weegt 810 kilo en heeft een doorsnee van meer dan een meter. Ervaren beiaardiers laten tijdens deze concertserie verschillende muziekstijlen tot leven komen op dit grootse instrument.

Zaterdag 10 juni – sound of musicals
Tussen 14.00 en 15.00 uur speelt beiaardier Joost van Balkom een programma met nummers uit bekende musicals zoals Fiddler on the roof en Sound of music. Joost van Balkom is beiaardier in ’s-Hertogenbosch. Daarnaast geeft hij klarinet- en saxofoonles en schrijft hij composities en arrangementen.

Zaterdag 17 juni – krachtig klassiek
Het tweede zomerconcert in de serie carrillonconcerten start om 14.00 uur. Deze keer speelt Bauke Reitsma een programma dat bestaat uit Franse chansons en pianosonates van Beethoven. Bauke is (stads)beiaardier van Almere, Baarn en Weesp. Naast reguliere (markt)bespelingen geeft hij concerten in binnen- en buitenland. Hij trad op in België, Frankrijk, Ierland en Litouwen.

Zaterdag 24 juni – dansend de zomer in
De Voorburgse Rondgang wordt om 14.00 uur ingeluid door onze eigen stadsbeiaardier Gerda Peters. Het belooft een heel bijzonder concert te worden. De kinderen van Dans aan de Vliet, onder leiding van Mira Moreno, sluiten op de muziek van het carillon dansend hun schooljaar af! Bij slecht weer geven zij de voorstelling in de Oude Kerk.

Zaterdag 1 juli – jazz op het carillon
Het laatste carillonconcert van deze serie swingt de pan uit. Van 13.00 tot 14.00 uur brengt beiaardier Tommy van Doorn het publiek in beweging met een programma vol swingende muziek en jazzy standards uit het Great American Songbook van onder meer George Gershwin, Cole Porter en Harold Arlen. Om 14.00 uur start het programma van Jazz Culinair op het hoofdpodium naast de Oude Kerk.

Genieten vanaf het terras
Genieten van een carillonconcert in Huygenskwartier Voorburg kan natuurlijk heerlijk vanaf een van de zonnige terrassen in het mooie Huygenskwartier.


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht Stichting Vrienden van het Carillon.
Foto: beiaardier Gerda Peters (foto: Nine Images).