De provincie Zuid-Holland voert dit jaar groot onderhoud uit aan de Kerkbrug, Wijkerbrug en Nieuwe Tolbrug in Voorburg. Vanaf 11 september start het onderhoud aan de Wijkerbrug.

De brug is vanaf dan volledig afgesloten voor wegverkeer tot en met 3 november. Vaarverkeer kan op enkele momenten plaatsvinden.

Tijdens de afsluiting van de Wijkerbrug is de Kerkbrug alleen open voor fietsers en voetgangers. Deze keuze is gemaakt om gevaarlijke situaties te voorkomen op de Raadhuisstraat die zo smal en bochtig is dat een omleidingsroute voor autoverkeer ongewenst is.

Door de brug van groot onderhoud te voorzien blijft deze veilig in gebruik, wordt de kans op storingen kleiner en blijft Zuid-Holland goed bereikbaar voor (vaar)verkeer. Dit groot onderhoud voert de provincie ongeveer iedere 15 jaar uit. Tussen de Wijkerbrug en de ingang van de St. Maartensschool richt de aannemer een bouwplaats in. Een deel van de werkzaamheden wordt uitgevoerd in een grote loods in Hazerswoude-Rijndijk. De Wijkerbrug wordt daarom op 13 of 14 september uitgehesen. Op deze manier is er minder hinder voor het vaarverkeer.

Scheurtjes in het brugdek
Bij het groot onderhoud aan de Kerkbrug, dat afgelopen weken plaatsvond, zijn onverwacht scheurtjes gevonden in het brugdek. Deze worden later dit jaar hersteld. De provincie verwacht deze scheurtjes ook in de Wijkerbrug aan te treffen, omdat de Kerkbrug en de Wijkerbrug nagenoeg kopieën zijn van elkaar. Om te voorkomen dat het onderhoud aan de Wijkerbrug langdurig uitloopt, is ervoor gekozen om het onderdeel waar de scheurtjes mogelijk inzitten te vervangen. Dit zorgt ervoor dat de werkzaamheden 2 weken langer duren dan eerder gedacht.

Op 23 of 24 oktober wordt de brug ingehesen en op 3 november is de brug weer open voor verkeer. Kijk voor de exacte planning en de omleidingsroutes op www.zuid-holland.nl/wijkerbrug.

Voor updates over de werkzaamheden kunt u de ‘Werk in de Wijk-app’ downloaden. Het project is te vinden onder de naam Groot onderhoud monumentale bruggen Voorburg.


Wijkerbrug voor en na

Door: Karin van der Spek
Bron en foto's: Provincie Zuid-Holland