Niet alleen in Den Haag, maar ook in Voorburg, openen verschillende culturele instellingen de deuren tijdens de Museumnacht Den Haag 2023. 

De Museumnacht vindt plaats op zaterdag 7 oktober van 20.00 tot 01.00 uur. Een ticket voor de Museumnacht geeft toegang tot meer dan 35 culturele instellingen, waaronder Huygens' Hofwijck en Huygens' Swaensteyn in Voorburg.

Programma Huygens' Hofwijck
In de Pronkzaal van Huygens' Hofwijck organiseerde Constantijn Huygens vaak avonden vol muziek en poëzie. Hij was zelf ook dichter en componist. Tijdens de Museumnacht slaan het muzikale duo Alex Baker (viola da gamba) en Mimoe Todo (klavecimbel) de handen ineen met spoken word artiest Hasan Gök (Poetry Circle).

De Nachtelijke Tuinrondleiding door Anneke Visser geeft je de gelegenheid om de tuinen van Huygens' Hofwijck op een wel heel bijzondere manier te ontdekken.

René van de Voorburgse Bierwinkel nodigt bezoekers uit voor een gezellige bierproeverij in de Oudhollandse keuken. Tijdens deze proeverij bespreekt hij de oorsprong en smaakprofielen van speciaalbieren. 

Voor sterrenkijkers brengt Sterrenwacht Rijswijk de kosmos dichterbij. Met telescopen kun je de hemel afspeuren, net zoals de beroemde wetenschapper Christiaan Huygens ook ooit deed. 

Tot slot kun je op de verlichte kegelbaan van Huygens' Hofwijck een potje kegelen. De kegelbaan, die ook in de 17e eeuw al voor veel pret zorgde, is de hele avond geopend. 

Programma Huygens' Swaensteyn
Multi-instrumentalist en componist Elizabeth Fadel blaast klassieke composities nieuw leven in met haar unieke interpretaties, verrijkt met invloeden uit de tango, rock, Braziliaanse en Latijnse muziekgenres. Zij treedt op in de Notariszaal achter de Prinses Marianne vleugel.

Chocoladehuis Voorburg steekt het bekende spel Bingo in een smakelijk jasje. De avond wordt geleid door niemand minder dan de eigenaar, Jeroen, die optreedt als enthousiaste chocoladebingomeester.

Dompel jezelf onder in een speelwalhalla met doorlopende sessies van sjoelen, Jenga en Mikado XXL! Deze grote versies van klassieke favorieten beloven eindeloos plezier voor alle leeftijden. Doe mee, stapel de blokken op, verzamel de stokjes en schuif die schijven.

Van de ene plek naar de ander
Om een verbinding te maken tussen de drie deelnemende locaties - Huygens’ Swaensteyn, Huygens’ Hofwijck en Kunstuitleen Voorburg biedt de organisatie een alternatieve vorm van vervoer aan. Wat precies… kun je op 7 oktober ontdekken. 

Kaarten voor deze avond kunnen alleen in de voorverkoop worden aangeschaft op de website van Museumnacht Den Haag.Door: Karin van der Spek
Bron: persbericht Huygensmuseum
Foto: Charles Groeneveld