Het Huygens Festival 2023 werd zondagmiddag 24 september afgesloten met een geweldig concert van het Constantijn Sinfonietta onder leiding van Ali Groen.

De uitverkochte Oude Kerk in het Huygenskwartier Voorburg werd onthaald door de trompetten en trombones van het orkest en daarna zette het orkest de toon met de ouverture ’Ruslan en Ludmilla’ van Glinka. Na onder andere werken van Elgar en Bernstein werd het Huygens Festival 2023 traditioneel afgesloten met ’Ode an die Freude’ van Ludwig van Beethoven.

Nadat donderdag 21 september de Europese Hymne op het Prinses Marianne-orgel van de Oude Kerk had geklonken begon het festival met de ensembles van jonge musici uit Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Polen, België (Vlaanderen) en Nederland. Burgemeester Vroom was voor het eerst aanwezig bij het Huygens Festival en kondigde voor Nederland het Pianoduo Job Honée en Ido Andeweg aan. Ook de Poolse ambassadeur, mevrouw Margareta Kassangana was er voor het eerst bij en kondigde trots het Poolse Quintet ’Con Forca’ aan. Die terechte trots gold ook voor de Hongaarse ambassadeur en de diplomatieke vertegenwoordigers van de andere landen voor hun ensembles. Zij spraken allen ook hun waardering uit voor het Huygens Festival als een plek waar muzikaal talent uit verschillende landen wordt samengebracht en roemden de gastvrijheid van Voorburg en het festival.
Op vrijdagavond reikte wethouder Marcel Belt de Cultuurprijs Leidschendam-Voorburg uit aan de winnaars Sara Penailillo (aanmoedigingsprijs), de Redactie van de Historische Vereniging Voorburg (Publieksprijs) en de dichter Ali Rashid (Cultuurprijs). Vervolgens kwam het festivalthema ’Dromen’ volop aan bod in het optreden ’Dromen met Open Ogen’ van De Dutch Don’t Dance Division en het Alkyona Quartet. In prachtige muziek gespeeld door het strijkkwartet en de betoverende choreografieën van Thom Stuart werd de volle Oude Kerk meegevoerd naar dromenland.

Zaterdagavond stond de uitvoering van de mini-opera Euridice en Orfeo door TreSonanz en Duo de Thuiskomst op het programma, voorafgegaan door een toelichting door Brechtje Roos. De manier waarop Christina Völtl (sopraan) en Natascha Morsink (mezzosopraan) met Quirine van Hoek (viool) en Ellen Zijm (accordeon) het verhaal van Orfeo die zijn geliefde Euridice terug wil halen uit de dood vertolkten, was fenomenaal. In de beroemde aria ’Che faro senza Euridice’ aan het slot was dit intense verlangen voelbaar door de schitterende manier waarop TreSonanz deze opera had vormgegeven.

Zaterdag overdag stonden zo’n 20 gevarieerde optredens gepland op vijf locaties in het Huygenskwartier. In het ’Vroege vogels koffieconcert’ in de Franse Kerk voerde pianist Davide Rasetti het publiek mee op werken van onder andere Delibes en Gershwin. Ook stond ’Over the rainbow’ (in de uitvoering van Keith Jarrett) op het programma, waarbij juist aan het begin van het concert een regenboog aan de hemel stond.
De vroege herfstbuien weerhielden de bezoekers op zaterdag er niet van om te genieten van de jeugdorkesten Foriani en het H.I.J., de Vioolschool Voorburg en de Dansscholenparade. Het trio Ramillete de Tonos in Museum Swaensteyn met Spaanse kerkmuziek bleek met recht als een pareltje te zijn aangekondigd. Mezzosopraan Roza Herwig met pianist Julius Becker liet in de Franse Kerk horen dat haar stem reikt van klassiek tot musicalrepertoire. Haar toegift bracht ons in Madurodam met ’Margootje’ van Wim Sonneveld. Het Herz Ensemble met Kate Moore bood in de Oude Kerk welhaast een meditatief moment met hun programma ’Cantico del Sole’. In Huygens’ Hofwijck stond onder andere ’Thuis bij Huygens’ geprogrammeerd met Kat Carson (sopraan) en Maciej Wierzcholowski (klavecimbel).

De Vlaamse schrijver/dichter Tom Lanoye was in Oude Kerk met voordrachten; een muzikaal trio begeleide de teksten. ’Dromen uit Bagdad’ met de groep Al Andalus zorgde voor een volle Voorhof. ’Incredible India - A Cultural Journey!’ was een kleurrijke zang-, dans- en muziekhappening die tot een volle Oude Kerk leidde.

Voorzitter Annet Weijermars kijkt trots terug op het Huygens Festival 2023: "Het programma was nog mooier dan ik had durven dromen. We zijn overstelpt met enthousiaste reacties van het publiek dat de vijf locaties bezocht. We hebben ook heel veel complimenten gekregen over de goed verzorgde uitzendingen van Omroep Midvliet vanuit de Oude Kerk. Er keek een recordaantal van bijna 10.000 mensen naar de Livestream! Het is mooi om te zien dat het festival elk jaar beter wordt. De voormalige concertmeester van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Igor Gruppman, was een grote hulp bij het repeteren van de strijkers van het Constantijn Sinfonietta. We leren als organisatie ook van dingen die minder goed zijn gegaan zoals bijvoorbeeld het tijdschema in de Oude Kerk op zaterdagmiddag. Een festival van dit niveau realiseren kan alleen met een fantastisch team en een grote groep toegewijde vrijwilligers. Namens het bestuur wil Ik hen en alle anderen die hebben bijgedragen heel hartelijk danken voor hun inzet en (financiële) steun."

"Een prachtig festival om mijn periode als voorzitter af te sluiten, ik kijk terug op bijna zeven fijne en inspirerende jaren. Ik blijf me nog wel inzetten voor het festival, maar ga me vanaf nu meer op de jeugd richten."

Door: Peter van der Aar;
Bron: persbericht Huygens Festival.
Tekst: Frank Rozenberg.
Foto boven dit bericht: De Dutch Don't Dance Division (foto: Michel Groen/MG Fotografie)


Huygensfestival donderdag 01
                                           Het Hongaarse ensemble Stringvibrations met Atilla Kálmán (cello) en Sofia Rodriguez (harp) (foto: Hilbert Krane Fotografie)

20230924 MGF5089
                                           De trombones en trompetten van het Constantijn Sinfonietta (foto: Michel Groen/MG Fotografie)

20230923 MGF4968
                                         Euridice en Orfeo door TreSonanz en Duo de Thuiskomst (foto: Michel Groen/MG Fotografie).