Login

Home

Nieuws

Radio

Televisie

Nieuws uit Wassenaar
Andre van HerkAndre van Herk, voorzitter van de Wassenaarse voetbalclub RKSV Blauw-Zwart en als ondernemer al vijftig jaar actief in logistiek en transport, noemt de huidige periode een tijd van bezinning. Hij drukt ondernemers op het hart bij betalings- of leveringsproblemen vooral te blijven communiceren.

Dat gaf Van Herk dinsdagavond te kennen het radioprogramma Midvliet Actueel. Ook kwam hij te spreken over wat deze coronacrisis financieel betekent voor Blauw-Zwart.

Zoals bij velen zijn de maatregelen van het kabinet bij Van Herk niet in de koude kleren gaan zitten. Voor veel ondernemers is het zwaar weer, weet ook Van Herk.
Dit zijn roerige tijden, en of je nou ZZP'er bent of je bent ondernemer met meerdere mensen, tien of tot honderd: dit zijn zulke klappen dat ze niet te voorspellen zijn.
Mentaal advies
Toch blijft de Wassenaarse rasondernemer optimistisch en probeert hij lichtpuntjes te blijven zien in deze economisch sombere weken. Hij heeft wel wat mentaal advies:
Het is ook een periode van bezinning, al is het vervelend en opgedragen. Maar je kunt er ook iets positief uit halen. Elk bedrijf dat nu stil ligt en straks weer moet starten, daarvan kun je je afvragen: hoe moet ik starten? Doe ik dan gewoon weer de deuren open, denkend dat de mensen dan weer zó binnen lopen, of moet je iets bedenken?
Voor ondernemers is het volgens Van Herk ook een moment om zichzelf opnieuw uit te vinden of te verbeteren, in plaats van de hele dag maar te hollen om te zorgen dat alles op z'n pootjes terecht komt.
Je ziet nu hoe creatief de horeca is door te bezorgen en dat je daar lekker eten kunt afhalen. Zo creatief moet je ook straks zijn wanneer de deuren weer open mogen. Ook dat is iets waar je nu over na moet denken. Van: hé, hoe kan ik me onderscheiden?
In gesprek blijven
Je hoeft als ondernemer volgens Van Herk bepaald niet stil te zitten, ook al ligt alles verder stil.
Doe die dingen in je bedrijf waar je voorheen niet aan toe kwam. Of het nu schilderwerk is of schoonmaken, of gewoon klusjes. Zodat als je weer mag starten, dat alles klaar is. Informeer je leveranciers en je klanten: wat kunnen die op dit moment nog voor jou betekenen, en kun je misschien een stukje uitstel krijgen? Zet eens heel kritisch je kosten op een rij: moet ik dat allemaal nog doen en hebben?
Het kwalijkst wat men zichzelf nu aan kan doen is bij de pakken neer gaan zitten, of weglopen voor verantwoordelijkheden, meent Van Herk.
Er zijn bedrijven die nu gewoon gestopt zijn met het betalen van hun leveranciers. Dat is natuurlijk niet de weg zoals het hoort. Dat moet je wel communiceren, je moet wel blijven praten met iedereen. En of het nou je bank is of je toeleverancier, of je klant: blijf in contact. En steek niet je kop in het zand, want dan kom je er zeker niet.
Blauw-Zwart
Ook voetbalclub RKSV Blauw-Zwart, waar Van Herk de voorzitter van is, heeft problemen. De wedstrijden liggen tot 1 juni stil, en dat heeft ook direct pijnlijke financiële consequenties.
Als je nu doorrekent naar 1 juni, hebben wij gewoon €75.000,- minder inkomen. Terwijl alle kosten doorgaan. Dus het gaat er niet om wat we verdienen, het gaat er gewoon om dat we die kosten kunnen betalen. Wij zijn dat nu in kaart aan het brengen. Wij zijn ook met de gemeente in gesprek: hoe gaan we dat oplossen?
De voorzitter hoopt dat de gemeente er open voor staat om verenigingen op creatieve manier te helpen hun kosten te dekken. Zo vraagt hij zich hardop af of de gemeente Wassenaar de belasting over de waarde van de onroerdende zaken (WOZ) van de voetbalclub er dit jaar bij in zou willen laten zitten. Tenslotte is de club de facto publiek bezit. Met de contributies alleen redt Blauw Zwart het in ieder geval niet.
Van je contributie kun je je gas en licht betalen, zeg ik altijd maar. Meer niet.
Van Herk wil sowieso alles op alles zetten om Blauw-Zwart zo goed mogelijk door deze periode te loodsen. Hij gaat er dan ook vanuit dat de voetbalclub het overleeft.
Het zou mijn voorzitterschap niet waardig zijn als dat niet lukt. Dan moet het wel heel erg op z'n kop gaan als dat niet lukt. We zijn uit een dal gekomen een aantal jaar geleden, we staan er nu weer goed voor en dat mag niet wegzakken. En daar willen we dus ook alles aan doen.
Er samen uit komen
Van Herk is in ieder geval positief gestemd over de vele initiatieven van Wassenaars om elkaar te helpen, zoals bij kringloopwinkel De Stille Kracht. Mensen springen volgens hem nu echt voor elkaar in de bres. Het is zuur, maar een kwestie van volhouden en doorbijten, vindt hij. Dat kan enkel door er samen de schouders onder te zetten.
Het draait nu niet allemaal om geld. Het gaat er gewoon om er nu allemaal met elkaar uit te komen. En dat met minimale kleerscheuren. Dat zal voor de een minder prettig uitpakken dan voor de ander. Maar het is gewoon niet anders.
Algemene correspondentie Midvliet
 Postbus 1042
 2260 BA Leidschendam

 Studioadres
 Damlaan 35a
 2265 AL Leidschendam

 

Telefoon Studio:  070-3202266
 Redactie:               Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 E-mail Midvliet:     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 Website:                www.midvliet.nl
 
 
 Radio
 Ether 107.2 en 107.9 FM
 Analoog via Ziggo: 92.9 FM
 Digitaal via Ziggo:916
 Of via de livestream

 Televisie
 Digitaal via Ziggo: kanaal 41
 Of via de livestream  

 

 

 Adverteren   
 Vacatures