burgemeesterHoe kijkt de Wassenaarse burgemeester Leendert de Lange terug op de afgelopen week? Na de aangescherpte maatregelen van het kabinet afgelopen maandag is het in Wassenaar minder druk. Met opnieuw een weekend voor de deur moet de recent vastgestelde noodverordening helpen om te handhaven wanneer dat nodig is. 

De week begon met een druk weekend, waarin helaas een fors aantal mensen, ook in Wassenaar, zich niet hield aan de coronamaatregelen, bijvoorbeeld de regel van 1,5 meter afstand. 'Op veel plekken was het druk en dat was niet goed. Tijdens dat weekend is al gewaaarschuwd, bijvoorbeeld bij het strand. Kom niet in groepen en houd afstand,' aldus burgemeester De Lange. 

Maandag kwam de overheid met een aanscherping van de maatregelen. Dat gaf helderheid en daar is de burgemeester blij mee. Waarnemend burgemeester van Den Haag, de heer Remkes, voorzitter van de veiligheidregio, tekende donderdag een noodverordening die direct in werking trad, waardoor het helder is dat niet is toegestaan dat meer dan drie mensen (buiten de gezinskring) met elkaar de straat op gaan. De burgemeester ziet de week als het ingeregeld krijgen en nog beter onder de aandacht brengen van de regels: niet de drukte opzoeken, zo veel mogelijk thuis blijven, zo mogelijk thuiswerken en altijd de 1,5 meter afstand in acht nemen. 

Hij ziet dat het rustiger wordt op veel plekken, ook in Wassenaar en dat is de beste garantie om samen tegen corona te strijden. Wel blijft de burgemeester herhalen om de regels in acht te blijven nemen, drukke plekken te vermijden en ook als je boodschappen gaat doen dit zo veel mogelijk alleen te doen. Op plekken die de gemeente kent waar veel mensen samenkomen, worden met borden nogmaals de regels helder gemaakt. Waar regels worden overtreden zal men vanaf nu handhaven. Dinsdag 31 maart zal het kabinet meer duidelijkheid geven over de overige maatregelen, zoals het sluiten van de horeca en scholen. 

Kinderen
De persconferentie van afgelopen maandag bracht ook wat verwarring. Mogen kinderen wel of niet met elkaar buitenspelen? Volgens het RIVM mogen kinderen tot 12 jaar met elkaar buiten spelen, liefst toch met afstand tot elkaar, maar kleine kinderen komen nu eenmaal af en toe wat dichter bij elkaar. Begeleiders moeten zeker de 1,5 meter afstand bewaren. 

Ook de burgemeester werkt vanaf huis. Zo wordt er bijvoorbeeld online vergaderd.