Bibliotheek WassenaarHierbij een bericht van Mariska Koning, de directeur van Bibliotheek Voorschoten Wassenaar. "Op 27 februari namen we voor het eerst maatregelen in de bibliotheek tegen het opkomende coronavirus, ondanks dat het Nederland nog niet bereikt had. We zetten desinfecterende zeep neer en lieten intensiever schoonmaken." 

"De daarop volgende dag was de eerste patiënt met het coronavirus in Nederland geregistreerd. Wat zou er toch op ons afkomen? De eerste week verliep rustig. Nog weinig die beseften wat er zou gaan gebeuren. Langzamerhand ontstond meer bewustzijn en kregen we te maken met filmkaartjes die geretourneerd werden.
 
De sfeer veranderde aanzienlijk door de persconferentie op 12 maart. Een nachtje overslapend kwamen we tot de conclusie dat het handhaven van een maximum van 100 personen in de bibliotheek niet altijd te realiseren was en daarom werd besloten dezelfde middag nog alle activiteiten en films te annuleren tot en met 31 maart.
 
Het weekend was spannend, want strengere maatregelen vanuit de overheid hingen in de lucht. En ja, op zondag 15 maart werden scholen, kinderdagverblijven en horeca gesloten. Niet direct werden bibliotheken genoemd. Door de Vereniging Openbare Bibliotheken werd contact gelegd met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en ook de bibliotheken vielen onder dit besluit. Gelukkig hadden we in het weekend al een plan B bedacht: de Boekenservice. Op die manier konden we onze leden nog steeds van dienst zijn maar dan op een andere manier. Dezelfde nacht hadden we de eerste bestelling voor de Boekenservice al binnen. Gelukkig, niemand zou zonder boeken komen te zitten!
 
Direct vanaf 16 maart hadden we veel bestellingen van leden voor de Boekenservice: op afspraak en met 1,5 meter afstand de maximaal drie bestelde boeken ophalen. Ook kregen we veel aanmeldingen van vrijwilligers die boeken thuis wilden brengen bij onze leden. Ondanks het verdrietige gevoel dat zoveel nu niet meer kon in onze bibliotheek en het filmhuis ontstond er een positieve sfeer door de Boekenservice.
 
We zijn nu twee weken onderweg. We hebben veel boeken retour mogen ontvangen. Veel leden héél blij gemaakt met een nieuw stapeltje boeken voorzien van ons Boekenpraatje. Inmiddels 39 vrijwilligers die staan te trappelen om boeken thuis te brengen. De eerste thuisbrengboeken zijn afgeleverd en onze medewerkers met milde klachten hebben als belteam een luisterend oor voor onze oudere leden. Ook de afgeschreven boeken hebben we buiten klaar staan voor iedereen die op zoek is naar een (gratis) boek.
Wij waren de eerste bibliotheek van Nederland die direct een boekenservice in gang had gezet. Inmiddels hebben we contact gehad met veel bibliotheken die heel graag willen starten met de Boekenservice. Enorm trots ben ik op iedereen, medewerkers en vrijwilligers, die in zo’n korte tijd een geweldige alternatieve dienstverlening hebben weten neer te zetten.
 
Op het gebied van activiteiten zijn we ook aan het onderzoeken wat we kunnen bieden om iedereen aangesloten te houden bij onze bibliotheek. Wat kunnen we met live gaan op Facebook? Of op YouTube? Heb je een idee? Laat het ons dan weten via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 
De bibliotheek zelf blijft vooralsnog tot en met 6 april gesloten, in afwachting van nadere berichtgeving. Maar we laten ons niet uit het veld slaan! We blijven onze succesvolle Boekenservice voortzetten en gaan omdenken hoe we met activiteiten de bibliotheek continu onder de aandacht brengen.
 
Heel Nederland is in de ban van het coronavirus. We zijn wellicht angstig voor de gezondheid van onszelf of onze naasten. Naast alle negativiteit brengt ons dit ook veel saamhorigheid en creatieve ideeën. We gaan de komende periode positief tegemoet!
 
Ik sluit graag af met een deel van een mooi gedicht dat ik las:
Maar de lente wist het niet……
en het ontsproot
Ze draaide onverstoorbaar
haar jaarlijkse programma af
Ze schonk ons haar mooiste bloemen
en haar heerlijkste geuren
Het was maart 2020……
 
Lees het volledige gedicht op: http://bit.ly/delentewisthetniet
 
Blijf gezond!
Hartelijke groeten van Mariska Koning, directeur Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar."