manna herdening duindigtDe herdenking die gepland stond ter nagedachtenis aan de voedseldroppings op Renbaan Duindigt in Wassenaar gaat niet door. Op zondag 3 mei stond er een ceremonie gepland waarbij vertegenwoordigers van de deelnemende landen aan de voedseldroppings en de gemeente Wassenaar bloemen zouden leggen bij het monument op de renbaan.
Op Renbaan Duindigt staat een monument ter nagedachtenis aan de voedseldroppings die daar door de geallieerden in het voorjaar van 1945 werden uitgevoerd. In het kader van 75 jaar vrijheid stond op 3 mei een ceremonie gepland waarbij vertegenwoordigers van de deelnemende landen aan de droppings (het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Polen en Australië) samen met de gemeente Wassenaar bloemen zouden leggen. In verband met de coronacrisis gaat deze herdenking niet door. Ook staan er voorlopig geen koersdagen op Duindigt gepland.

Operatie Manna
De operatie, die onder de naam 'Operatie Manna' werd uitgevoerd, is voor de eerste keer officieel herdacht in 1985. In aanwezigheid van Sir Andrew Geddes, de leider van de operatie, en een groot aantal toen nog in leven zijnde piloten, boordschutters en bommenrichters werd er een groot eerbetoon gehouden aan alle mensen die zich hebben ingezet voor de voedseldroppings aan het einde van de hongerwinter in de Tweede Wereldoorlog. Op 30 april 1995 is een klein monument onthuld op de renbaan dat hieraan herinnert.

Noodzakelijke voedseldroppings
De voedseldroppings waren noodzakelijk geworden, omdat vele honderdduizenden Nederlanders in het westen van het land al maandenlang verstoken waren van voedsel en andere eerste levensbehoeften. De inhoud van de pakketten bestond uit zakken meel, scheepsbeschuit, legerrantsoenen, thee, eipoeder, bonen, Spam (later bekend als Smac), sigaretten, chocolade en margarine. Duizenden regiogenoten konden met de gedropte voedselpakketten uit de nood geholpen worden.