Login

Home

Nieuws

Radio

Televisie

Nieuws uit Wassenaar

VVW logo largeIn de column van deze week vraagt Bart van Leeuwen zich af wat Wassenaar zo bijzonder maakt. 

Ons dorp is in Nederland erg bekend. Maar waarom eigenlijk ? Waarom bekender dan bij voorbeeld Voorschoten of Katwijk ? Dat zijn toch ook genoeglijke plaatsen? Ik denk dat we het verschil moeten zoeken in de officiële benaming van Wassenaar: “Kroonjuweel Cultureel Erfgoed“.

Monumentale panden
Wassenaar heeft op haar grondgebied een omvangrijke collectie van bijzonder waardevolle panden. Het Landhuis de Paauw , ons raadhuis, is natuurlijk nummer 1 als cultuur-historisch erfgoed. Maar er is veel meer . Een breed pallet van landgoederen en buitenplaatsen en waardevolle kleinschalige bebouwing in Oostdorp en Kerkehout. Bij elkaar vele honderden monumenten en een omvangrijk rijksbeschermd dorpsgezicht. Ja, inderdaad meer dan in omringende gemeenten. En in Wassenaar zijn wij het daarover eens: Dat moet goed beschermd en behouden blijven.

Onlangs verscheen een artikel in het Leidsch Dagblad over lelijke zonnepanelen in een beschermd deel van het dorp. Grote zwarte plakken op een rood dak. Dat is natuurlijk geen gezicht. Zeker niet als je in een beschermd dorpsgezicht mag wonen. Want dan is je huis onderdeel geworden van “ Kroonjuweel Cultureel Erfgoed “. Dat klinkt mooi, maar wat betekent dat nu eigenlijk ?

Voor een beperkt aantal gebieden in ons land geldt dat de ontwikkeling van cultuur-historische waarde voorrang heeft boven andere ontwikkelingen. Kroonjuweel betekent dan dat erfgoed boven zonne-energie kan gaan. Dus , in een voorkomend geval geen zonnepanelen op je cultuur-historisch dak. Dat roept natuurlijk discussie op want ook energietransitie is belangrijk. En tegelijkertijd willen we onze cultuur-historie beschermen.

Geld noch smaak
Hoe doe je dat ? Het begin is makkelijk. Als je een beetje gevoel voor smaak hebt dan ga je een rood dak niet verpesten met zwarte platen. En als je een beetje geld hebt, sommigen hebben dat in Wassenaar, dan neem je fraaie dakpannen met ingebouwde zonnecellen. Maar als je noch smaak noch geld hebt dan vraag je aan de gemeente wat je het beste kunt doen. Dat hebben De Vrienden ook gevraagd, samen met erfgoedbeschermer Cuypersgenootschap. Helaas had de gemeente geen antwoord. Het onderwerp “ staat op het prioriteitenlijstje“. En, ook helaas weten wij allemaal dat Wassenaar een tekort heeft aan ambtenaren. Het kan dus nog wel even duren.

Dat is niet echt verantwoord. Als “Kroonjuweel “ moet je zulke vragen van inwoners goed kunnen beantwoorden. Beleidsregels zijn nodig. En als je geen ambtenaren vrij kunt maken om die op te stellen kun je als alternatief regelgeving van andere gemeenten gebruiken. Zoals die van Teylingen of van Roermond. Het gaat immers om Kroonjuweel Wassenaar.

Samen sterk voor ons Kroonjuweel.

Algemene correspondentie Midvliet
 Postbus 1042
 2260 BA Leidschendam

 Studioadres
 Damlaan 35a
 2265 AL Leidschendam

 

Telefoon Studio:  070-3202266
 Redactie:               Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 E-mail Midvliet:     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 Website:                www.midvliet.nl
 
 
 Radio
 Ether 107.2 en 107.9 FM
 Analoog via Ziggo: 92.9 FM
 Digitaal via Ziggo:916
 Of via de livestream

 Televisie
 Digitaal via Ziggo: kanaal 41
 Of via de livestream  

 

 

 Adverteren   
 Vacatures