Theater De Warenar in Wassenaar sluit tot dinsdag 10 november de deuren. Artiesten haken af en zelfs een kopje koffie zit er nu niet in voor de bezoekers.

Zakelijk leider en penningmeester Andre Marse gaf in het radioprogramma Midvliet Actueel tekst en uitleg over de beslissing. "Weet je, een theaterbezoek moet een avondje uit zijn, ook al is het dan maar voor dertig personen," aldus Marse. "Maar als je ook je horeca moet sluiten en je gasten niet eens een kop koffie kan aanbieden, wordt het wel heel mager."

Daarnaast speelt een rol dat geprogrammeerde artiesten massaal afzeggen omdat ze meer geld kwijt zijn aan een voorstelling dan dat het oplevert. "Voor dertig mensen kun je niet optreden, dat dekt de kosten niet."

Het is een domper voor het Wassenaarse theater, dat eerder juist van de Haagse Veiligheidsregio verlof had gekregen om voorstellingen te houden voor zeventig bezoekers. De nieuwe coronamaatregelen trekken een streep door die rekening. Toch kan het theater zich voorlopig financieel redden, aldus Marse.

"Bij elkaar hebben wij een bijdrage van de overheid gehad van om en nabij de vijftigduizend euro, waarmee we in ieder geval de exploitatiekosten voor een groot gedeelte kunnen dekken." De Stichting Beheer De Warenar is volgens Marse financieel gezond. "We hadden een buffer, en die buffer gebruiken we nu gedeeltelijk om het verlies af te financieren." Ook de gemeente Wassenaar denkt mee. De subsidie van €60.000,- waarmee normaliter de dertig voorstellingen per jaar worden gefinancieerd, mag worden gebruikt om de lopende kosten te dekken, zegt Marse. "Dus dat is genereus. Samen met de overheidsmaatregelen kunnen we zo onze broek ophouden."

"Maar ja het moet niet nog tot 2021 gaan duren, want dan moeten wij ook roepen van: dat gaat niet meer."

Beeld: Theater De Warenar