Het centrum van Wassenaar gaat de komende jaren op de schop. De gemeente hoopt het winkelgebied zo te kunnen behouden voor de toekomst.

De Gemeenteraad van Wassenaar stelde 27 oktoober de programmabegroting voor 2021 vast. Ook nam zij kennis van de meerjarenramingen 2021-2024. Daarmee staat vast dat de uitvoering van het inrichtingsplan van Ziegler Branderhorst stedenbouw gaat plaatsvinden.

Drie miljoen
Tiny van der Feltz, Programmaleider Beeldkwaliteitsplan Wassenaar centrum, spreekt van "een grote opsteker voor het centrum van Wassenaar, haar bewoners, de winkeliers, bezoekers en pandeigenaren."  Ook wethouder Caroline Klaver is fervent voorstander van het plan. "Met een investering van ongeveer drie miljoen euro van de gemeente en een substantiële meerjarige financiële bijdrage van de ondernemers en pandeigenaren," schrijft Van der Feltz in een persbericht, "kiest Wassenaar definitief voor een sterk centrum dat zich richt op de toekomst."

Proefvlak
In 2021 wordt gestart met de aanleg van een proefvlak, een helder terrassenbeleid, een nieuw uitstallingenbeleid en de uitbreiding van het fietsparkeren. De gevels worden gerenoveerd, en bezoekers kunnen op een interactieve plattegrond in de Langstraat ontdekken wat er verder te beleven is. In de loop van 2021 wordt dan gefaseerd gestart met de uitvoering van het inrichtingsplan, dat eind 2022 klaar zal zijn. Betrokken partijen, zowel winkeliers als bewoners worden geraadpleegd bij de planning van de fasering van de uitvoeringwerkzaamheden.

Concurrentie aan
"Met de uitvoering van de voorstellen uit het Beeldkwaliteitsplan inclusief de herinrichting is Wassenaar koploper in de regio en zal zij de concurrentie kunnen aangaan met omliggende winkelcentra, waaronder de nabijgelegen Mall of the Netherlands," legtt Van der Feltz uit.

Aantrekkelijk winkelgebied
Wassenaar beschikt volgens Van der Feltz over een aantrekkelijk winkelgebied "met hoogwaardige horeca, uitstekende (gratis) parkeervoorzieningen, goede bereikbaarheid en leuke winkels." Om stand te houden in een veranderende wereld met ander koopgedrag wordt de beleving steeds belangrijker, aldus Feltz. "De nieuwe inrichting van het openbaar gebied met aantrekkelijke winkelpuien, veel groen en met straatmeubilair dat past bij het stijlvolle, authentieke en persoonlijke karakter van het dorp, zullen ervoor gaan zorgen dat we allemaal vaker voor Wassenaar kiezen om te winkelen en te recreëren." 

Inspraak
De kracht van het Beeldkwaliteitsplan zit, naast het goed uitgedachte en mooie inrichtingsplan, ook in de vóórfase van het traject, stelt Van der Feltz. "Door alle betrokken partijen mee te laten denken en een stem te geven is het een breed gedragen initiatief geworden."