Vuurwerk pexels snapwireDeze week hakt het kabinet een belangrijke knoop door over een mogelijk algeheel vuurwerkverbod. In Midvliet Actueel kwamen voor,- en tegenstanders van een vuurwerkverbod aan het woord.

Een algeheel verbod op consumentenvuurwerk zou dit jaar nodig zijn omdat ziekenhuizen door de coronacrisis geen capaciteit hebben om vuurwerkslachtoffers op te vangen. GroenLinks is al langer voorstander van een algemeen verbod op consumentenvuurwerk. “Het is eigenlijk een traditie die we moeten stoppen” aldus Aart van Slooten fractievoorzitter van GroenLinks in wassenaar. GroenLinks denkt dat er geen risico is op meer illegaal vuurwerk is omdat elke knal straks illegaal is dus makkelijker te handhaven.

Begrip voor eenmalig vuurwerkverbod
 De Wassenaarse VVD ziet dit als een eenmalige actie vanwege een crisis jaar maar ziet dit niet als een permanente maatregel “99% vult deze traditie heel mooi in ”aldus Laurens van Doeveren, fractievoorzitter van de VVD in Wassenaar. Voor komende jaren wil de VVD de vuurwerktraditie graag behouden.

Weinig invloed op druk in de zorg
Voor vuurwerkverkopers heeft een algeheel vuurwerkverbod grote consequenties.Joost van Mulbrecht, manager van tuincentrum de Bosrand in Wassenaar vreest dat een vuurwerkverbod weinig invloed zal hebben op de druk in de zorg. Veel ongelukken gebeuren met illegaal vuurwerk en met vuurwerk dat dit jaar niet meer verkocht mag worden zoals vuurpijlen. Vanaf 1 december 2020 mogen vuurwerkverkopers en consumenten al niet meer in het bezit zijn van sommige vuurwerkproducten. Deze producten mogen ook niet meer worden afgestoken. Het gaat hierbij om vuurwerk uit de categorie F3 zoals knalvuurwerk, knalstrengen (b.v. Chinese matten), enkelshotsbuizen (single shots) en vuurpijlen.

De Rijksoverheid heeft al aangegeven met een subsidieregeling te komen die detailhandelaren helpt met het opruimen van de restvoorraad verboden vuurwerk in hun winkels. In hoeverre vuurwerkhandelaren een tegemoetkoming ontvangen bij een algeheel vuurwerkverbod is nog niet bekend.