De gemeente Wassenaar heeft vorige week met een groot aantal partijen in het dorp een lokaal sportakkoord ondertekend. Het akkoord is getiteld 'Wassenaar in Beweging' en moet het voor inwoners van Wassenaar makkelijker maken om een actieve, sportieve en gezonde leefstijl te ontwikkelen.

Het sportakkoord is ontwikkeld door een bont gezelschap van maatschappelijke organisaties. Diverse sportverenigingen, het Wassenaars Sportcontact, Schooladviesdienst (SAD), GGD Haaglanden, Stichting Gehandicapten Wassenaar, fysiotherapeuten, Vrijwilligerscentrale Wassenaar, Stichting maatschappelijke ondersteuning Wassenaar, Wassenaarse ouderen in beweging, Stichting Jeugd en jongerenwerk Midden Holland, Team Sportservice, bewegingsonderwijs en de gemeente (samen de Kerngroep) werkten er samen aan onder begeleiding van sportformateur Rob van den Berg. Het resultaat: een sportakkoord met stevige ambities waar de partijen de komende twee jaar (2021 en 2022) samen de schouders onder gaan zetten.

Lat ligt hoog
De Kerngroep is enthousiast over het bereikte resultaat. “We hebben de nodige ambities. Het akkoord moet er voor zorgen dat iedereen mee kan doen, jeugd goed leert bewegen, sport- en beweegaccommodaties intensief en divers gebruikt worden, veilig en onbezorgd gesport kan worden, sport/beweegaanbieders tot in lengte van jaren bestaansrecht hebben, er minder mensen met overgewicht zijn, er een rookvrije generatie komt en overmatig alcoholgebruik wordt voorkomen. Ja, dat is een grote opgave, maar die uitdaging durven we aan”.

Corona
Wethouder Inge Zweerts de Jong: “In Wassenaar sporten relatief al veel Wassenaarders. Maar toch kunnen we niet achterover leunen. We moeten samen blijven optrekken om mensen in beweging te houden en krijgen. Dat laat deze corona-tijd nog eens extra zien”. Wedstrijden en competities liggen alweer weken stil, in het voorjaar mocht er zelfs een paar maanden helemaal niet gesport worden. In het online gesprek van de wethouder en burgemeester De Lange deze week met de sportverenigingen kwam ter sprake dat een aantal verenigingen leden ziet vertrekken. “Soms omdat ze minder gebruik kunnen maken van hun lidmaatschap door de maatregelen, omdat ze het nu te druk hebben met werk of omdat hun inkomen is weggevallen. En dat is spijtig, want juist nu we zoveel thuiswerken, is sport en beweging extra belangrijk.”

Actieplan
Elk halfjaar maakt de kerngroep een nieuw actieplan. Er is al een zogenaamde ‘Inspiratielijst’ met ruim vijftig mogelijke acties waaruit men kan putten en er is ruimte voor nieuwe activiteiten. Wassenaar in Beweging blijft daarmee actueel. Een paar voorbeelden van activiteiten op de inspiratielijst:
  • Opzetten van vitalityclubs in de parken van Wassenaar;
  • Een estafetteloop door het dorp;
  • Ontwikkelen van ‘het sportpark van de toekomst’;
  • Gezonde sportkantine en Gezonde school;
  • Versterking van de rol van het Wassenaars Sportcontact.

Het Rijk en de landelijke sportkoepel NOC*NSF steunen de uitvoering van Wassenaar in Beweging financieel en in diensten. Ook de gemeente Wassenaar draagt bij door het aanstellen van een professionele coördinator/begeleider van Wassenaar in Beweging. De Schooladviesdienst Wassenaar krijgt daar de verantwoordelijkheid voor.

Meer weten en meedoen?
Wil je meer weten over het Wassenaar in Beweging? Wil jij of jouw organisatie ook meedoen in de activiteiten? Nu of later? Heb je andere of nieuwe ideeën die in het akkoord kunnen passen? Neem contact op met de coördinator van Wassenaar in Beweging: Schooladviesdienst Wassenaar via 070-5118500 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..