D66 wil dat de gemeente Leidschendam-Voorburg alles op alles zet om heeft om de Voorburgse Rugbyclub (VRC) aan een nieuwe sportplek te helpen. De fractie heeft daartoe een motie ingediend.

VRC is op dit moment tijdelijk gehuisvest op het beoogde bouwterrein op De Star in Leidschendam. Daar moet ze echter weg: op deze locatie zijn 145 woningen gepland. De rugbyvereniging kan tot september 2022 op de huidige plek blijven. Daarna moet men wegens de bouw vertrekken.

D66-raadslid Mahjoub Mathlouti vindt dat de gemeente haar verantwoordelijkheid moet nemen: “De rugbyclub heeft na wat verhuizingen de afgelopen jaren een tijdelijk onderkomen gekregen op De Star. De geplande bouwplannen op De Star komen steeds dichterbij en daarmee ook het vertrek van de rugbyclub daar. Met D66 willen we voorkomen dat het vinden van een nieuwe locatie straks alleen een probleem van de rugbyclub is.”

Volwaardige sportclub
Mathlouti voegt toe: “VRC heeft zich sinds haar start in 2015 met inmiddels honderden jeugdleden mooi ontwikkeld tot een volwaardige sportclub in onze gemeente. Zo hebben zij op eigen kracht een clubhuis opgebouwd en is het mooi om te zien hoe zij met waarden zoals discipline, respect en plezier zich richten op de bredere ontwikkeling van kinderen. Maar ook op het gebied van gezonde voeding en leefstijl. Als D66-er én sportliefhebber juich ik dat toe.”

In 2017 is besloten dat VRC zich tot de woningbouw tijdelijk op De Star mag vestigen. Concreet tot het bestemmingsplan onherroepelijk is mag de jeugdclub daar blijven. De verwachting is tot september 2022.

Woningnood
Met het ruimtelijk kader wordt de ambitie van ruim 140 woningen (109 sociale huurwoningen en 36 vrije sector) uitgesproken. Mathlouti zegt daarover: “De bouwplannen zelf zien er goed uit en met het vaststellen van het ruimtelijk kader zetten we een goede stap in het realiseren van de broodnodige woningen in onze gemeente. De geplande woningbouw op De Star kan daarom geen vertraging oplopen. De tijd voor een nieuwe locatie voor de rugbyclub begint daarom wel te dringen.”