Twee weken lang kregen de Nederlands cricketsters Sterre Kalis en Babette de Leede een unieke kans.

Ze konden zich in Dubai tijdens de FairBreak Invitational te meten met de wereldtop. Sterre won met haar team de Tornadoes de finale van de Falcons. Babette speelde zich in de kijker door een wereldrecord te vestigen: vijf ‘stumpings’ in één wedstrijd.

De wedstrijden werden gespeeld in het kader van de SDG FairBreak Invitational, een toernooi waaraan vrouwen deelnamen uit 35 landen, inclusief wereldtoppers van de WK-finalisten Engeland en Australië. De wedstrijden werden gespeeld in het Dubai International Stadium. Initiatiefnemer Shaun Martyn was zeer tevreden over het feit dat de speelsters uit zogenoemde ‘Associate’ landen vaak goed konden meekomen met de wereldtoppers die in maart en april van dit jaar nog deelnamen aan het WK voor vrouwen.

Sterre Kalis leek met haar Tornadoes uitgeschakeld voor de halve finale, maar plaatste zich alsnog door een bonuspunt te halen. In de halve finale versloegen zij het Barmy Army-team, onder andere dankzij 34 runs van Sterre, die een partnership van 73 runs had met de Nieuw-Zeelandse Sophie Devine, een van de beste batters van de wereld. Ook in de finale openden deze twee vrouwen, toen zij de 151 runs van de Falcons moesten chasen. Deze keer kwamen zij tot 76 runs waarvan Devine 51 en Sterre 44. Daarmee legden zij een goede basis voor de eindzege.

Vijf stumpings: wereldrecord
Babette de Leede haalde met haar team de South Coast Sapphires de finaleronde niet, maar schreef wel geschiedenis. Bij cricket mag de batter haar crease (een met kalklijnen aangegeven ‘hok’) wel verlaten om de bal te spelen, maar hieraan is een risico verbonden. Als zij de bal mist, kan de wicketkeeper (vergelijkbaar met de catcher bij honkbal) het wicket breken. De batter is dan uit ‘stumped’.

Gemiddeld komt dat pakweg één keer per innings voor. Babette de Leede had echter achter het wicket een extreem goede dag. Zij zag vijf keer kans een batter van de tegenpartij te stumpen.

Na afloop werd haar verteld dat dat een wereldrecord was. “Echt? Supercool!”, reageerde ze ongelovig voor de TV-camera. Het evenement werd in tientallen landen live uitgezonden.

Omdat Babette eerder in de wedstrijd al 45 runs had gemaakt, werd ze uitgeroepen tot Player of the Match, een eer die ook Sterre Kalis in een van de eerdere wedstrijden te beurt viel.

Foto’s: Babette de Leede (links) en Sterre Kalis (foto: FairBreak Global)

Cricket Babette en Sterre