Sprongen met één arm en trillende benen bij een listige boulder zorgden bij het NK Boulder in Delft voor zweetdruppels op het voorhoofd.

Bij zowel deelnemers als publiek. De Leidschendamse Don van Laere stal zijn kampioenstitel uit 2018 terug. Favoriet en tevens jongste kandidaat Sabina van Essen ging er uiteindelijk met het goud vandoor bij de dames. Met haar 16 jaar stal ze de show, maar Sabina was niet de enige jonge deelnemer. Het hele deelnemersveld bestond uit een jonge garde boulderaars.

Bij de tot de nok gevulde Delfste boulderhal Revolt schreeuwde het uit zijn dak gaand publiek de deelnemers naar de top. Blijdschap, een tikkeltje frustratie en opluchting wisselden elkaar in een rap tempo af. Een onverwachte wending tijdens de halve finale van de heren voerde de druk tijdens de finales goed op. De Delftse Abel Mensink wist zich als eerste te plaatsen voor de finale, waarbij hij zijn voorsprong bijna terugpakte tijdens de tweede balancerende boulder. Dit was uiteindelijk alleen niet genoeg. Krachtpatsers Don van Laere, Paul Brand en Mark Brand gingen er met de podiumplekken vandoor. Don van Laere met het goud. De Amsterdamse broertjes Brand met zilver (Paul) en brons (Mark).

Bij de dames waren er net als bij de heren spectaculaire boulders geschroefd door de bouwers. Bij de dames domineerde de Utrechtse Sabina van Essen het speelveld. Met flashes, bovenkomen bij de eerste poging, van de eerste en tweede boulder. Tot de derde boulder zijn intreden deed, de Goliath onder de boulders. Ook voor Sabina was de top niet binnen handbereik. Helaas wisten de andere dames dit voordeel niet naar hun hand te zetten. De vierde en laatste boulder had voor Sabina wederom geen geheimen. Deze ongeëvenaarde prestatie leverde haar de nationale titel op. De Sittardse Amber Schiffeleers ging er met het zilver vandoor. De derde plaats ging naar Lisa Klem uit Den Haag.

Over de NKBV
De Koninklijke Nederlandse Klim- en Bersport Vereniging verbindt mensen met een passie voor bergwandelen, alpinisme en sportklimmen. Het voorlichten van haar 64.000 leden, maar ook niet-leden, om de klim- en bergsportactiviteiten op een veilige manier te beoefenen en te beleven, is een van de belangrijkste taken van de NKBV. Daarnaast is de NKBV als sportklimbond verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de klimsport in Nederland.

Over Revolt
De Revolt Boulderhal richt zich, naast breedtesport, sterk op boulderen als topsport. De hal heeft een 35 m brede wedstrijdwand naar internationale standaarden met nieuwe stijl boulders (boulders met veel volumes en grote grepen). Op deze wand mochten we genieten van het NK. De boulderhal, die beschikt over uitgebreide trainingsfaciliteiten, is de thuishal van het Revolt Climbing team.


foto boven dit bericht: Don van Laere weet zich aan één arm vast te houden.

Sabine van Essen
                                                                                    Sabina van Essen in de Goliath onder de boulders