De Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) organiseert zaterdag 11 maart het NK Boulder 2023 in Leiden.

Klimmers uit de regio Haaglanden maken kans op de kampioenstitel, waaronder regerend kampioen Don van Laere uit Leidschendam. Ook Lisa Klem uit Den Haag, de Delftse Abel Mensink en Vincent van den Berg uit Voorburg doen een greep naar de titel.

Deelnemers
Bij de heren neemt Don het op tegen de Amsterdamse kanshebber Paul Brand. Tijdens het NK van 2022 liet Abel Mensink zijn potentie zien met een sterke opkomst in de halve finale, waar hij zich als eerste voor de finale kwalificeerde. Bemachtigt hij dit jaar een podiumplek? Bij de dames zijn de ogen gericht op de 18-jarige Lisa Klem uit Den Haag die tijdens de internationale wedstrijd Dock Masters van afgelopen weekend hoge ogen gooiden met een derde plaats.

Programma
13.00 uur – halve finale dames
16.00 uur – halve finale heren
20:00 uur – finale dames en heren
22.00 uur – prijsuitreiking

Het NK Boulder 2022 is te volgen via de livestream. Kijk voor meer informatie op http://nkboulder.nkbv.nl/.

Boulderen
Boulderen is een uitdagende klimsport waarbij de deelnemers zonder touw en gordel korte, spectaculaire routes klimmen op een klimmuur van ongeveer 4,5 meter hoog. Het is een expressieve en spectaculaire tak van de klimsport: kort, krachtig, atletisch en zonder touwen. In moeilijke, korte routes (boulders) wordt er op klimwanden. Voor de veiligheid liggen er valmatten op de grond. Tijdens het NK plaatsen de beste zes dames en zes heren zich voor de finale. In deze finale krijgen de deelnemers elk vier puzzels voorgelegd die ze in zo min mogelijk pogingen moeten zien op te lossen. Het gaat hierbij niet om snelheid, maar om het aantal pogingen waarin de top gehaald wordt. Hoe minder, hoe beter.