Zowel de mannen als de vrouwen van VCC hebben op zaterdag 26 augustus de nationale titel in de wacht gesleept.

De dames zagen kans een laag totaal van slechts 87 runs te verdedigen tegen Quick, dat voor 75 all out was. De mannen kregen een herkansing na de verloren finale van 2022 tegen HCC. Dit jaar waren de Voorburgers sterker dan de Hagenaars: 295-155.

Na twee niet succesvolle pogingen om de score van de tegenstander te overtreffen in de finales van 2021 en 2022 koos VCC nu voor eerst batten. Na het vroege vertrek van Nehaan Gigani smeedden Michael Levitt (102 runs) en Musa Ahmad (78) een geweldig partnership van maar liefst 183 runs voor tweede wicket. Levitt liet – oefenwedstrijden meegerekend - zijn zesde ‘century’ van het seizoen noteren. Noah Croes (36) en Ryan Klein (24) maakten hun runs heel snel, waardoor VCC bijna de 300 runs aantikte. Voor HCC nam Hidde Overdijk drie wickets.

Toch was daarmee de wedstrijd allesbehalve gespeeld. HCC heeft een taai team en een diepe battingside. De gevaarlijke Vandiar werd echter al snel het slachtoffer van een prachtige vang van Sybrand Engelbrecht. Ton Staal (36) en Boris Gorlee (39) speelden prima, maar andere batsmen konden op de sterke Voorburgse aanval een stuk minder uit de voeten. Vooral toen Ryan Klein de bal ter hand nam, ging het hard. De international staat in de belangstelling van een Engelse profclub en maakte die interesse meer dan waar. De batslieden 2, 3, 4, 8, 10 en 11 werden door Klein ingerekend. Klein kwam met zes wickets van het veld terwijl er op zijn bowlen slechts vijftien runs werden gescoord (6-15). De ontlading was groot, zeker omdat VCC in 2021 en 2022 verliezend finalist was.

Met de winst werd bevestigd wat in de eerdere speelrondes al was gebleken. VCC was dit jaar de sterkste en meest consistente ploeg, met een uitstekende aanval, minstens vier topbatsmen, een goede keeper en geen zwakke plekken.

Meer spanning bij vrouwentitel
De titel van de vrouwen kwam op een iets andere manier tot stand. Omdat VCC en Quick geen veld beschikbaar hadden, werd de finale op HCC gespeeld. Hoog gras en een matige pitch leidden ertoe dat VCC niet verder kwam dan 87 all out (Babette de Leede 27 runs, Hannah Landheer drie wickets).

‘Game, set en match’ voor Quick, zo leek het, maar VCC rook dat het een kans had. Op 24 waren er al vier Quick-dames uit. Sarah Asmussen (3-13) en vooral Eva Lynch (vijf wickets voor negen runs) bleken onbespeelbaar. Isabel van der Woning en Caroline de Lange deden een dappere poging, maar het doel viel voor Quick dertien runs vóór de target.

Hiermee is 2023 opnieuw een succesvol seizoen geworden voor VCC. En het is nog niet klaar, want op 2 september kunnen de VCC-vrouwen ook de T20-titel in de wacht slepen. Die wedstrijd is om 16.00 uur op Excelsior ’20 in Schiedam.

Teamfoto vrouwen

Achterste rij v.l.n.r.: Marloes Braat, Babette de Leede, Sarah Asmussen, Iris Zwilling, Eva Lynch, Julia Corder.
Voorste rij v.l.n.r.: Grace Clayton-Ward, Carlijn van Koolwijk, Annemijn van Beuge, Donna Polet, Rosalie Lawrence.

Teamfoto mannen
Staand v.l.n.r.: Emile Bam (coach), Chris Schinkel (scorer), Jack Kingma (manager), Karl Nieuwoudt, Mees van Vliet, Philippe Boissevain, Ryan Klein, Michael Levitt, Kobus Nel (voorzitter), Tom de Grooth (coach).
Zittend v.l.n.r.: Viv Kingma, Noah Croes, Nehaan Gigani, Sybrand Engelbrecht, Musa Ahmad, Shariz Ahmad.


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht VCC.
Foto vrouwenteam: Sportsnap.nl/Frank van der Leer.
Foto mannenteam: Mark Steffelaar fotografie.
Video: Alexander Wagener en Marcel Breeuwsma.

In dit filmpje doet wethouder Astrid van Eekelen een uitspraak dat B en W een bijeenkomst gaan houden voor alle sporters.VCC Teamfoto vrouwen IMG 5555 2
VCC Teamfoto VCC 1 2 2023