Login

Home

Actueel

Radio

Televisie

Midvliet On Demand

Midvliet

Vacatures

Nieuws uit Wassenaar
Op dinsdag 30 april vond in het prachtige kasteel Oud Wassenaar in Wassenaar de presentatie plaats van het nieuwe boek van schilder en schrijver Jean Thomassen. Het boek draagt als titel ‘1900 en gisteren’ met als ondertitel ‘De absurde realiteit’. Het eerste boek werd officieel overhandigd aan radiopresentatrice Tineke de Nooij.


Maar voor het zover was:
- hield organisator en presentator Martin Reitsma een interview met Jean Thomassen;
- was er een optreden van Lesley van Ruitenbeek (ook bekend als Lesley Presley);
- declameerde de Haagse stadsdichter Victor Meijer en speciaal voor Jean Thomassen geschreven gedicht en
- was er een optreden van een trio bestaande uit Peter Kok, Ruud Jansen en Tamara Tol. Ze vertolkten nummers van Greenfield and Cook plus het nieuwe nummer van Tamara Tol en Peter Kok: My blessing.

Daarna sprak presentator Martin Reitsma kort met Tineke de Nooij, waarna zij van Jean Thomassen het eerste exemplaar van het boek overhandigd kreeg. Vervolgens was er voor alle aanwezigen een glas Prosecco om te proosten op het nieuwe boek.

Het boek is een autobiografie die de lezer meeneemt in een absurd levensverhaal van iemand die bezeten is van schilderen. Een bezoek met zijn moeder aan het Haagse Mauritshuis in 1959 veranderde voorgoed het leven van een eenzaam en onbegrepen jongetje dat niet buiten mocht spelen en van kanker herstelde. Hij moest en zou ook schilder worden ten koste van alles. Straatarm, berooid en wereldvreemd leefde hij ooit op een zolderkamer in de Amsterdamse Pijp. Zijn toenmalige geliefde liet hem in de steek. Je moet echt een beetje gek zijn om dan tóch door te gaan, je droom te volgen en ten slotte te eindigen als één der voornaamste exponenten van het internationale absurde realisme.

Was Jean Thomassen geniaal of knettergek? Kunstcritici waren het er destijds niet over eens. Feit is wel dat de bekende, voormalige ballerina, filmster en actrice Ine Veen als eerste in 1973 zijn unieke talent herkende en hem de gelegenheid schonk zich maar eens te gaan bewijzen. Hij heeft haar vertrouwen niet beschaamd. Aan haar vooruitziende blik en inzet danken wij heden ten dage Jean Thomassen wiens kunstwerken inmiddels werden bekroond met internationale prijzen. In de avonduren schreef hij inmiddels zestien boeken, waaronder deze autobiografie.