Login

Home

Nieuws

Radio

Televisie

Vacatures

Gerard vertelt de geschiedenis van Midvliet

Gerard vertelt de geschiedenis van Midvliet

 

25 Jaar Midvliet
Op 1 juni 2016 bestaat Midvliet de locale omroep van Leidschendam-Voorburg en Wassenaar 25 jaar. Vandaar de komende periode wat verhalen en anekdotes zoals die bij mij zijn blijven hangen.

Medewerkers en oud medewerkers kunnen zich nog opgeven voor de reünie op 11 juni as. Mail je gegevens naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Je ontvangt dan de uitnodiging met tijd en plaats retour.

  

Vandaag: Wat vooraf ging.

In de mooie nazomer van 1988 en zaten met Ankie, Aat, Martin en ik zelf nog laat in de tuin van Martin. We hadden die zomer met de plaatselijke ziekenomroep Phoenix een kindersong festival georganiseerd in Leidsenhage en daarvoor samen met de andere ziekenomroepen uit de regio al wat dingen gedaan op locaal radio vlak.

Om het te kunnen horen moest de luisteraar echter wel of ziek of bejaard zijn. Dat was nu eenmaal het bereik van een huisomroep.
Maar daar kwam verandering in. De wet maakte het mogelijk locale omroepen op te zetten.

In Zoetermeer draaide Omroep Zoetermeer als een van de vier eerste locale omroepen in Nederland. Wij dus ook aan de slag. Dat het iets moeilijker lag blijkt wel uit het feit dat het vanaf het eerste idee tot de eerste uitzending een kleine drie jaar duurde.
Jaren met gesprekken met de politiek, maatschappelijke organisaties. Het zoeken van medewerkers, studio ruimte, apparatuur en een plek om de zendmast neer te zetten.

Ook moest er een organisatie komen dus de stichting werd opgericht. KvK, BTW, BUMA, OLON, Bibliotheek, Woningbouw, Casema, WVL, PTT, Water,Stroom, enz. In totaal moest met 40 tot 50 bedrijven en instellingen zaken worden geregeld.

Op de foto: Ankie, Aat, Martin en ikzelf.

Ankie Aat Martin en ikzelf

 

Vandaag: Eindelijk van Start.

Toen we met Midvliet begonnen waren Leidschendam en Voorburg nog aparte gemeenten. Dat had voor en nadelen. Zo ontstond er een discussie waar de studio moest komen. Leidschendam won deze slag met het aanbod van een leegstaand deel van de bibliotheek op het Fluitpolderplein.

Ter compensatie kwam de Postbus in Voorburg te staan zodat in de uitzending regelmatig gezegd kon worden “Reageer op de uitzending van Midvliet en schrijf naar Postbus 262 in VOORBURG”. Dit was allemaal ver voor het email tijdperk.

De zendmachtiging voor Midvliet werd in september ‘89 aangekondigd in dezelfde besluitenlijst van het Commissariaat van de media waarin ze ook de aanvraag van TV10 afwezen werd en de machtiging aan RTL-Veronique werd toegekend. In de Winter van 90-91 is door de technische staf de studio ingericht en getest.

Op het gebouw mochten we na enige discussie de antennemast plaatsen. De architect had op de bouwtekening de antenne met viltstift toegevoegd en dat zag er natuurlijk niet uit. Toen we eea op de schaal van de tekening terugbrachten hadden we de dunste tekenpen beschikbaar nodig en viel de mast nauwelijks op.

20 maart zijn we voorzichtig met testuitzendingen begonnen 1 uurtje per dag. Om op 1 juni 1991 echt van start te gaan. Van beide gemeente de wethouders erbij samen met twee acteurs van de toen ook al populaire TV serie GTST, die toevallig in Leidschendam Voorburg woonde, werd de openingsuitzending gedaan.

De wethouders mochten de splinternieuwe uuropener starten en na wat mooie woorden werd de eerste plaat “Roger Whittaker – A new world in the morning” ingestart.

Op de foto’s Roger Whittaker en het eerste Midvliet logo.

Roger Whittakermidvliet logo

 

 

Vandaag: Groot groeien.

Na de voorzichtige start met 1 uurtje per dag werd de programmering al snel uitgebreid. Doelgroepprogramma’s voor liefhebbers van sport, politiek en cultuur werden opgestart.

En op een gegeven moment hadden we zelfs een apart programma voor Stompwijk (het vaak vergeten buitengebied van de gemeente). De Stompwijkers kwamen zaterdagmorgen na een nachtje stappen vrijwel direct door naar de studio voor het programma “Het dorstige hert”. 
Een krat bier en een doos frikadellen kwamen mee. Vanaf 8 uur hoorde we alle roddels uit het dorp voorbij komen. De muziek was voor de maatstaven van toen stevig en de studio rook tot ver in de dag als een Belgisch frietkot.

Ook lekker eten was het bij de uitzendingen van Flamboyant ons Indisch programma. De Indische Nederlanders van het programma namen altijd veel en lekker eten mee. En als technicus mocht je dan mee eten. Soms werd het zo gezellig dat de aanvangstijd van het programma gewoon vergeten werd. “moeten we eigenlijk niet de uitzending in ?”

Foto: Het wapen van Stompwijk met het dorstige hert dat het programma zijn naam gaf.

Het wapen van Stompwijk

 

Vandaag: Vlietpop

Vanaf het moment dat we bij Midvliet een locatie zender hadden tot en met de laatste editie van Vlietpop in 2011 waren we er jaarlijks bij.

Bij het gratis Popfestival in het Zijde park in Leidschendam.
Op zo’n Vlietpopdag waren een flink aantal Midvliet medewerkers de hele dag druk bezig.

Er werd dan een complete locatie studio opgebouwd in het bos achter het festival terrein. We kregen een aftap van de geluidsinstallatie en zonden het hele festival live uit op de radio. Voor TV werden opnames gemaakt die later werden uitgezonden.

De optredende artiesten moesten wel schriftelijk toestemming geven voor uitzending maar dat was op een enkele uitzondering na nooit een probleem. Na een optreden kwamen de artiesten naar de Midvliet studio voor een gesprekje. Dat werden wel eens hilarische toestanden.

Intussen had de technicus gezorgd voor een opname van het concert op cassette en later natuurlijk op CD. Onderweg naar huis kon de groep dan al terug luisteren hoe het concert geklonken had op de radio.

Op de foto : Een kijkje in de Midvliet locatie studio tent.

Locatie tent vlietpop

 

Vandaag: De muziekkeuze.

Midvliet programmamakers hebben en hadden altijd de vrijheid om zelf hun muziek uit te kiezen al waren er wel grenzen aan die vrijheid. Op alle muziekdragers, singles, Lp’s en CD’s werd per track dmv kleuren stickers aangegeven hoe vaak een nummer gedraaid mocht worden.

Groen = onbeperkt , Oranje = beperkter , Rood = slechts enkele per uur en tracks met een zwarte sticker mochten helemaal niet in de uitzending gedraaid worden. Meestal had zo draai verbod te maken met de hoeveelheid lawaai. “We zijn geen radio lawaai papagaai”. In het geval van rap muziek waren het meestal teksten die niet al te fraai waren.

Om oeverloze discussies te vermijden over wat wel en wat niet kon was er één medewerker benoemd tot muziekcoördinator. Hij of zij had de autoriteit om te bepalen wat wel en wat niet kon. Ook plakte hij de stickers op de CD’s. In de CD rekken in de huidige Midvliet studio kun je nog veel CD’s terugvinden met een kleuren stickers erop.

Op de foto: CD’s uitzoeken voor zo te zien een gouwe ouwe programma.

 de muziekkeuze

 

 Vandaag: Jongeren radio.

 Halverwege de jaren ‘90 was het hoogtepunt van de muziekclip zenders MTV en TMF. De kids kwamen ’s middags uit school en gingen met een zak chips en een fles cola op de bank naar de videoclips kijken. 

Een trend waar Midvliet op de radio bij aanhaakte.
Vanaf een uur of één was Midvliet FM “De heetste hitsensatie voor de jonge generatie”. Probleem was alleen dat zoals de jeugd nu de TV een ouderwets medium vindt, ze toen de radio al beschreven als een TV waar het beeld van stuk is. Maar bij het huiswerk maken stond hij wel aan, die ene zender met alle hits.

Voor de jongste kinderen hadden we elke zondagmorgen heel vroeg het kinderprogramma “De Kelder”. Een van onze huidige Tv-presentatrices is ooit nog in De Kelder begonnen.

En op zaterdagmiddag deden de oudere jongenen “Studio 10A”. In dit programma werd oa ook wekelijks de nieuwe Vlietschijf gekozen. Want een eigen promotie schijf dat hoorde er in die jaren gewoon bij. De eerste Vlietschijf was “Raggy met Give me one reason”. Op 25 juli 2010 zijn we met het kiezen van de 1000ste Vlietschijf “Zaz met Je veux” met deze traditie gestopt.

jongeren radio

 

 Vandaag: April grappen

 In de eerste jaren deden we ook altijd een 1 april grap. Twee van de grappen herinner ik me nog goed.

Opname voor GTST: In GTST zou een verhaallijn komen waarin Peter en Arnie (Dat waren toen de helden in de serie) een radio programma zouden maken. Natuurlijk had de producent de Midvliet studio uitgekozen om de opname te maken. En of er nu een paar fans langs konden komen om de GTST uitzending met de heren bij te wonen.

Het hele Fluitpolderplein aangekleed met z.g TV auto’s, dranghekken neergezet (die kon je in die tijd gewoon met één telefoontje naar de gemeente bestellen en dan brachten ze ze gratis voor je deur). Om 6 uur de tijd van de opname was aan programmaleider Ruud de taak om naar buiten te gaan met de mededeling 1 April.

Een ander jaar ging Midvliet over op de muziek aanlevering via het internet (dat is nu heel gewoon maar in 1993 nog verre toekomst) De CD en platen collectie hadden we niet meer nodig en het publiek mocht ze komen ophalen op een bepaalde tijd op een bepaalde datum
1April

Op de foto GTST-fans nemen het sportief op dat ze erin gelopen zijn.

1 april grap

 

Vandaag: Midvliet komt naar je toe.

Regelmatig doen we bij Midvliet ook uitzendingen op locatie.

De eerste locatie uitzending was “ Leidschendam Leeft “ een culturele markt gehouden in de sporthal aan de overkant van het plein waar zich ook de studio bevond. We hadden toen nog geen geavanceerde locatie apparatuur dus moesten we gewoon ’s ochtends vroeg voor de eerste auto’s aankwamen een lijntje spannen over het plein. Via lantarenpalen en bomen kwamen we aan de overkant.

Later kregen we een locatie zender met een 15 meter hoge uitschuifmast. Dat was voor drie man een flinke klus om die op locatie op te zetten. Maar we hebben er leuke dingen mee verslagen. Zoals die keer met de Stompwijkse paardendagen. We stonden zover van de aansluiting met de 230V netspanning dat we alle verlengkabels aan elkaar moesten knopen en toen we met de uitzending begonnen jengelde de CD spelers zwalkte de zender over de frequentie band en knipperde het licht. We hadden nog maar 195 Volt van de benodigde 230 ter beschikking.

Tegenwoordig maken we locatie verbindingen via data verbindingen. Als je dat de eerste keer uittest op een stille woensdagavond gaat het prima, maar als op de uitzenddag de hele locatie vol staat met mensen die allemaal van dezelfde 4G mast gebruik willen maken blijft er voor je radiosignaal weleens niet zoveel bandbreedte meer over.


Op de foto Marcel achter de locatie studio tijdens de gemeentelijke Nieuwjaars receptie.

Midvliet komt naar je toe

 

Vandaag: Onderhuurders.

Bij het overgaan van de studio naar het grotere, mooiere maar ook veel duurdere studio pand aan de Damlaan was bedacht dat we een deel van de extra kosten zouden kunnen terugverdienen door het kantoor gedeelte van de studio te verhuren.

Een paar jaar lang was Maaike van de Vlietdagen onze onderhuurster. Maaike had wel een echte achternaam maar wij noemde haar altijd Maaike van de Vlietdagen.

Als in januari iedereen nog met z’n unox muts op rond liep begon Maaike al met de eerste voorbereidingen van het nautische feest langst de Vliet. Door de maanden heen kreeg ze het steeds drukker en in augustus en september werd het een echt gekkenhuis. Met telefoontjes, vergaderingen, draaiboeken, afspraken en organisatie stress.

Voor Midvliet was het handig om dicht bij het vuur te zitten. We konden als een van de eersten een mooi plekje uitzoeken voor de locatie studio van waaruit we het hele gebeuren prima konden verslaan. En de Vlietdagen organisatie kon volop gratis publiciteit genereren via Midvliet.

vlietdagen 1vlietdagen 3

 

 

Technische vooruitgang.
Een belangrijke technische verbetering in de studio was de komst van de SONY Mini-disk.

Dit kleine zelf te beschrijven en weer te wissen schijfje maakte het monteren van items stukken gemakkelijker en sneller. Moest je bijvoorbeeld voor die tijd het locale nieuws op grote Revox banden opnemen en uitmonteren met de MD was het een kwestie van de items los achter elkaar opnemen en vervolgens per uitzending de juiste uitzendvolgorde programmeren.

De MD maakte het ook mogelijk om de eerste dagelijkse duo presentatie radioshow voor Midvliet te maken. Samen met Rick nam ik in het weekend de afleveringen voor maandag t/m woensdag op en later in de week op een avond de do en vr. De timer startte dagelijks om 5 uur de juiste MD in en dan was het een uur lang “Met het mes op tafel en de vork erbij met Rick Hoeing en Gerard van de Meij”

Een vast en grappig onderdeel in het programma was de rubriek Borreltijd waarin Rick dagelijks de lekkerste cocktail en borrelmix recepten ten gehore bracht. Als de borrel ingeschonken was bood Rick mij er altijd één aan waarbij mijn standaard opmerking altijd was “Geef mij maar een biertje”

Op de foto: Rick en Gerard in de kleine WPM-studio.

technische vooruitgang

 

Vandaag: de start van de Televisie.

Vanaf 1 sept 2004 had Midvliet ook toegang tot de televisiekabel van, toen nog, Casema.

In die eerste periode waren er nog weinig bewegen de beelden en vulde de kabelkrant het scherm. De radio programma’s waren te horen onder de beelden wat de radio ook weer meer exposure gaf.

Toen de TV mogelijkheid er eenmaal was duurde het ook niet lang of met wat oude video camera’s opgehangen in de radio studio konden we Kijk-radio maken. In die periode hebben we ontdekt hoeveel invloed de TV heeft. Tijdens het verzoekplaten programma “Hollands allerlei” kwamen er altijd wel verzoekjes binnen maar zodra de camera’s aan gingen verdubbelde het aantal aanvragen. Op een gegeven moment moesten we zelfs iemand inschakelen om de telefoon te bemannen.

In al de jaren op de radio ben ik altijd anoniem gebleven, maar zodra je een maal op TV bent wordt je in de supermarkt aangesproken met : ”U bent toch van TV Westvliet”

Op de foto: Kijkradio , de verzoeklijn staat open op 3202266.

start van de televisie

 

Vandaag: De toekomst.

Er gaat in de locale mediawereld heel wat veranderen. “Schaalvergroting” is het toverwoord. De allerkleinste omroepen moeten verdwijnen of samengaan met grotere buur omroepen.
Zo ontstaan uit ruim 250 locale omroepen nu, uiteindelijk 50 streekomroepen.

Nu lijkt een streekomroep een logische vervolgstap op de gemeente gebonden omroep als je groter wil groeien maar dan moet je wel een streek hebben die je ook een streek mag noemen. Bv de Bollenstreek, het Westland, de Achterhoek of de Mijnstreek allemaal met gemeenten en een bevolking die dezelfde achtergrond, problematiek, producten of zelfs streektaal hebben.

Midvliet moet met ZFM-Zoetermeer een streekomroep vormen. Mijn twijfel daarbij is alleen, wat verenigt, bind Zoetermeer met Leidschendam-Voorburg en Wassenaar ??

Dat is waarschijnlijk ook de vraag die de beoogde adverteerders en sponsors zullen stellen. Want met een steeds verder terugtredende overheid zullen we het daar toch van moeten hebben. Uiteindelijk gaat het streven uit naar een 50/50 financiering publiek / privaat.

We zullen zien wat de toekomst brengt, voorlopig hoop ik op een mooi jubileumfeest met veel oude en al vaak vertelde verhalen die nog één keer terug mogen komen .
Gerard.
Op de foto: Goede herinneringen aan waar het 25 jaar geleden allemaal begon, op het Fluitpolderplein 10A.

de toekomst

Algemene correspondentie Midvliet
 Postbus 1042
 2260 BA Leidschendam

 Studioadres
 Damlaan 35a
 2265 AL Leidschendam

 

 Telefoon Studio:  070-3202266
 Redactie:               Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 E-mail Midvliet:     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 Website:                www.midvliet.nl
 
 
 Radio
 Ether 107.2 en 107.9 FM
 Analoog via Ziggo: 92.9 FM
 Digitaal via Ziggo:916
 Of via de livestream

 Televisie
 Digitaal via Ziggo: kanaal 41
 Of via de livestream  

 

 

 Adverteren

  Vacatures