Login

Home

Actueel

Radio

Televisie

Midvliet On Demand

Midvliet

Vacatures

Historische rubriek
De Veursche kweekerij van Hendrik Willem Adriaan Voorhoeve.

Luister interview met Idsard Bosman.


De Veursche kweekerij zal bij de meeste inwoners van Leidschendam niet meteen bekend zijn. Maar toch is deze boom en vruchtenkwekerij niet alleen in het voormalige Veur maar ook ver daar buiten van groot belang geweest.

We gaan terug naar Den Haag, het is dinsdag 17 juli 1877 als in het gezin van Cornelis Hermanus Voorhoeve en Anna Jacoba Voorhoeve een zoon met de naam Hendrik Willem Adriaan wordt geboren.

Deze oudste zoon uit het gezin is voorbestemd om zijn vader als uitgever en eigenaar van de drukkerij Blommendaal op te volgen.
Hendrik Willem Adriaan volgt een opleiding in het drukkersvak, maar kiest uiteindelijk voor het vak als tuinarchitect en boomkweker.

Hij melde zich in 1898 aan bij de Rijksmiddelbare Tuinbouwschool in Boskoop.

Op 19 februari 1904 koopt Voorhoeve van de veehouder Gerardus van der Drift twee percelen wei en hooiland van ruim 2 hectare gelegen aan de Veurse straatweg 45.

Op het gekochte land, gelegen naast de villa Buitenlust van de gebroeders Metz, sticht Voorhoeve zijn kweektuin en de latere Veursche kweekerij.

2018 02 24 Adresboek an Veur jaar 1918 adv Veursche Kwekerij Voorhoeve
Advertentie adresboek Veur uit 1918


Voor zijn specialiteit, gevormde vruchtbomen, verkreeg Voorhoeve in 1922 in de Haagse dierentuin veel lof.
Op vele buitenplaatsen en in tuinen werden degelijke vruchtbomen aangeplant. Vanaf 1912 gaf Voorhoeve zondagsschool, dit gebeurde eind jaren twintig in een botenhuis aan de Broekweg.

2018 02 24 detail LF 1935 12
Zicht vanuit de Roomolenbrug, met links de villa Buitenlust met daarnaast de villa
Mayflower gelegen op de Veursche Kweekerij van Voorhoeve in 1935

Voorhoeve woonde eerst bij zijn ouders aan de Zuid-Oost Buitensingel in Den Haag, maar vond later in het café het Wapen van Veur van de familie Al een zit en slaapkamer met volledig pension Op 23 mei 1916 trouwt hij in Zwitserland met Maria van Son. Zij was de dochter van een theeplanter uit Indië. In 1920 laat hij op de grond van zijn proeftuin een houten huis met een rieten dank bouwen welke hij de naam Mayflower noemde.


2018 02 24 familie foto Voorhoeve van Son met kinderen in 1925
Familiefoto van het gezin Voorhoeve in 1925Het totale grond oppervlak van de Veurse Kweekerij was behoorlijk.
Naar schatting liep dit grondgebied van het huidige parkeerterrein van Stadskantoor tot aan de Koningin Beatrixlaan. De villa Mayflower heeft gestaan waar nu de woningen aan de Koning Wilhelminalaan met de huisnummers 18 tot 26 staan.

2018 02 24 LF 1921 68
De prachtige villa Mayflower gelegen op de boomkwekerij van Voorhoeve in 1921

Maar juist deze specifieke plek betekende eind jaren 30 de ondergang van de Veursche Kweekerij.