Login

Home

Actueel

Radio

Televisie

Midvliet On Demand

Midvliet

Vacatures

Historische rubriek
Op zaterdag 21 april 2018 vieren we voor de 3e keer de Erfgoeddag in Leidschendam-Voorburg.

Maar het samenbrengen van zowel publiek als ’historische partners’ kent een veel langere geschiedenis.

In 2008 ontstond vanuit de bibliotheek aan de Koning Julianalaan in Voorburg het initiatief om, in samenwerking met een aantal partners, te zoeken naar een laagdrempelige manier om het publiek op een speelse wijze te laten kennis maken met de geschiedenis.

De bibliotheek enthousiasmeerde diverse historische verenigingen en musea, en zo ontstond het HIP (Historisch Informatie Punt) Toen Leidschendam – Voorburg. Op zaterdag 04 april 2009 was het zover. De toenmalige wethouder mevrouw Zwartepoorte opende in bijzijn van Prinses Marianne deze speciale afdeling binnen de bibliotheek. Het HIP bleek een schot in de roos, naast de vele lezingen en rondleidingen konden mensen in de bibliotheek genieten van een foto en filmwand. Elke 3 maanden verzorgden het gemeentearchief nieuwe foto’s welke gekoppeld waren aan een specifiek thema. En de filmwand bood naar keuze 15 films aan over de geschiedenis van Veur, Stompwijk Leidschendam en Voorburg.

Wegens drastische bezuinigen in de bibliotheeksector kwam er eind 2011 een einde aan deze formule. De bibliotheken van Leidschendam-Voorburg en Rijswijk werden samengevoegd onder de naam “Bibliotheek aan de Vliet”. Dit betekende een definitief einde van het HIP.

De historische partners zochten gezamenlijk naar een oplossing en een voortzetting van hun ideeën om in combinatie met elkaar deze op een andere manier vorm te geven.

In de jaren hierna werd er gezamenlijk gewerkt aan een nieuw concept. Dit zou in 2015 uiteindelijk leiden tot de oprichting van het Erfgoedpodium.

Hoofddoel van het Erfgoedpodium is om ons cultureel historisch erfgoed en de geschiedenis hiervan in onze gemeente zo breed mogelijk onder de aandacht te brengen.

In het Erfgoedpodium willen wij, in lijn met de uitgangspunten van de Cultuurvisie, met zoveel mogelijk organisaties en instellingen die zich bezighouden met geschiedenis, cultuurhistorie en erfgoed door samenwerken én verbinden een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het leefklimaat in de gemeente.

Mensen wonen vaak zich dat te realiseren op eeuwenoude akkers met een roemrijke geschiedenis. Fietsen al jarenlang langs mooie boerderijen met de wens om daar eens binnen te kijken. Gebieden welke al voor onze jaartelling bewoond waren.

Als we goed kijken zien en vinden we elke dag sporen van onze voorouders.Vele straatnaambordjes refereren aan ons verledenWe zoeken in onze vrije tijd graag de rust op in uitgestrekte poldergebieden, kijkend over de duinen.Maar hoe zijn deze duinen eigenlijk ontstaan?

Staat ons mooie nieuwe huis in een pas verrezen nieuwbouwwijk niet op een eeuwenoude strandwal?

Wilt u meer weten over de Erfgoeddag en alle activiteiten, luistert u dan komende zaterdag 14 april rond de klok van 11.00 uur naar het programma Weekend Kompas bij Midvliet.
2018 04 11 HIP Toen Ldam Voorburg Het Krantje 09 04 2009 Jpeg pix 1800

2018 04 11 Erfgoeddag2103182018 04 11 poster Historie in de Bibliotheek Jpeg