-
-
Historische podcast
De meeste mensen kennen de naam ‘Noorthey’ waarschijnlijk van de Algemene begraafplaats. Maar dat er op het grondgebied van de aangrenzende camping en het huidige kassencomplex aan de Noortheylaan een opvoedingsinstituut voor ‘Jongeheeren’ was gevestigd is misschien minder bekend.
Foto 1 portret van Petrus de Raadt, de oprichter van het Instituut NoortheyDit verhaal begint zo’n 200 jaar geleden op het eeuwenoude landgoed van kasteel Duivenvoorde. Om precies te zijn aan de uiterste noordzijde van Veur op de grens met Voorschoten.
Foto 2 Kaart van Noorda uit 1839 met in het kader “Noorthey’ Hoewel de meeste inwoners van Veur aan het begin van de 19e eeuw werkzaam waren op het land, en de kinderen met een beetje geluk enkele klassen van de lagere school hadden doorlopen, bood Instituut Noorthey onderwijs aan kinderen uit de zeer welgestelde families. De jonge jongens tussen 11 en 18 jaar waren voornamelijk afkomstig uit vooraanstaande en adellijke families en het patriciaat
Op den 20e juni 1820 koopt Petrus de Raadt van de Voorburgse loodgieter Albertus Mens de buitenplaats ‘Schakenbosch’
Naast en achter de buitenplaats en de heerenwoning worden gebouwen opgetrokken waarin het te openen instituut voor opvoeding en onderwijs zal worden gehuisvest. Na de inrichting stelt Petrus de Raadt een prospectus op voor de ouders en de leerlingen. Op den 9e januari 1821 komt zijn eerste leerling de heer J.H. Knottenbelt uit Mijnsheerenland. In de loop der jaren komen er steeds meer leerlingen bij.
Foto 3 gemeentearchief Leidschendam-Voorburg Noorthey voorzijde in 1855
Foto 4 gemeentearchief Leidschendam-Voorburg achterzijde van het Instituut Noorthey rond 1860 In 1823 werd het lesgeld vastgesteld op 1.200 gulden per jaar.
Hij zorgde ervoor dat tucht, kennis en sport een voorname plaats inname binnen zijn instituut.
Iedere leerling had een eigen tuintje, hierin zag de Raadt een aansporing van vleit en arbeidzaamheid en lust voor orde netheid en regelmaat.
Voor de leerlingen was er ondanks het drukke lesschema voldoende tijd om aan sport te doen. Vele sporten op Noorthey waren voor die tijd een noviteit. In 1825 kon men schermlessen volgen en speelden men tennis, cricket en hockey.
In 1841 koopt Petrus de Raadt het buiten ‘Groot Stadwijk’ en gaat daar wonen.
Foto 5 het buiten ‘Stadwijk’ te Voorschoten rond 1855 Omdat deze grond particulier eigendom was, stond er op de hoek van de huidige Noortheylaan met de Veursestraatweg een tol.
Foto 6 Nota overgangsrecht toegang oprijlaan Noortheylaan jaar 1913