Maandag 8 februari gaan de basisscholen en de kinderopvang weer open. Goed voor kinderen en ouders in Leidschendam-Voorburg, maar zijn de scholen en kinderdagverblijven er wel klaar voor?

In het programma Midvliet Actueel sprak Hans Biard met Jan Bert Zweers, directeur van de Leidschendamse basisschool de Zonnewijzer, en Yvonne Bood van kinderopvangorganisatie Vlietkinderen in Leidschendam-Voorburg.

“Mijn verwachting was dat de scholen pas open zouden gaan na de voorjaarsvakantie”, zegt Jan Bert Zweers, directeur van de Leidschendamse basisschool de Zonnewijzer. “Desondanks zijn we wel blij, omdat het voor kinderen niet optimaal is om thuis te leren. We geven de verschillende groepen online les, ook de allerjongsten. Die krijgen dan meestal wat opdrachtjes aan de hand van filmpjes. Maar het is verre van optimaal. Vanaf groep 3 zijn ze veel bezig met begrijpend lezen en schrijven en vanaf groep 4 wordt er ook met een tablet gewerkt, dus dan is online lesgeven weer wat makkelijker. Nu de kinderen weer naar school komen, moeten we ook goed letten op de omstandigheden voor leraren. Kinderen letten niet snel op anderhalve meter afstand. Of de volwassenen eerder moeten worden ingeënt op de scholen? Ik geef daar geen waardeoordeel over. Er zijn zoveel mensen die daarvoor in aanmerking komen. Ben blij dat ik die beslissing niet hoef te nemen.”

Luister hier naar de podcast met het interview met Jan Bert Zweers:


Ook de opvang van kinderen tot 4 jaar komt maandag weer op gang in Leidschendam-Voorburg. Zo ook bij Vlietkinderen. Yvonne Bood:”dat is heel fijn. Het geeft kinderen, maar ook ouders meer stabiliteit. Wij hebben woensdagavond de richtlijnen gekregen en weten welke protocollen we moeten volgen. De grootste verandering is dat als er een kind of medewerker besmet is de hele klas vijf dagen in quarantaine moet. En dat kinderen en medewerkers dan getest moeten worden. Wil men geen test, dan zal de quarantaine tien dagen duren.”

Luister het gesprek met Yvonne Bood van Vlietkinderen hier terug: