De eerste editie Red Bull Stalen Ros lokte tienduizend bezoekers naar de Prinsessegracht in Den Haag.

• Winnaars: Snelheid: De Zouthappers, Creativiteit: The Bitterboys, Allround: Döner macht Schöner
• Jury Iris Enthoven, Sophie Milzink, Dio en Lee-Lou Demierre kozen de creatiefste winnaars van Red Bull Stalen Ros 2023
• Ook content creators als Jesse Hoefnagels, Kaj van der Voort en Tim van Onselen gingen van de baan af
• Slechts 6 van de 33 teams wisten de uitdagende baan te temmen en de finish te bereiken
 
De Prinsessegracht in Den Haag was zaterdag 30 september het toneel van de allereerste editie van Red Bull Stalen Ros. Een enthousiast publiek van tienduizend bezoekers kwam bij elkaar om getuige te zijn van 33 duo's die de 80-meter lange baan over het water zo snel en creatief mogelijk aflegden op hun volledig gepimpte stalen ros. Allemaal onder de bezielende leiding van presentatoren Jan Versteegh en Giel de Winter.
 
De deelnemers trotseerden een parcours vol typisch Hollandse obstakels, waaronder een ophaalbrug en kinderkopjes, allemaal in een race naar de bel. De 33 deelnemende duo's, onder wie 5 bekende content creator duo’s, werden beoordeeld op drie belangrijke criteria: hun snelheid, het ontwerp van hun stalen ros en outfit, en de creativiteit waarmee ze het parcours voltooiden.
Presentatrice Iris Enthoven, YouTuber Sophie Milzink, rapper Dio en breakdancer Lee-Lou Demierre hadden het (natte) lot van de deelnemers in handen. Drie duo’s maakten uiteindelijk de meeste indruk op de jury en vielen in de prijzen:

• De snelste: De Zouthappers.Nik Versprille en Merel van Rij uit Den Haag deden 13,89 seconden over de 80m lange baan en waren daarmee het snelste team
• De creatiefste: The Bitterboys. Julian van Meerveld en Max Vos (Harderwijk), imponeerden de jury met hun ingenieus ontworpen fietsende frituurpan en wonnen de prijs voor het meest creatieve fietsontwerp
• De allrounder: Döner macht Schöner. Collega’s Pascal van der Krogt (Rijswijk) en Mark Bons (Rotterdam) vonden het beste evenwicht tussen tijd en creativiteit en mogen zich het beste allround team noemen
Rapper Dio, een van de juryleden: “Ik ben heel zuinig geweest met m'n cijfers, maar ik moet zeggen: The Bitterboys was supergoed uitgevoerd, tot in de kleinste details. Dit was echt een tien waard. Dit schouwspel gaat niemand snel vergeten. Hopelijk keert het volgend jaar terug.”
 
“We hebben meegedaan aan Red Bull Stalen Ros als soort van relatietest, en ja, hij is geslaagd”, lachte het snelste duo Nik Versprille en Merel van Rij (De Zouthappers). “Ons geheim?” Teamwork, blijven trappen en op elkaar ingespeeld zijn. Het ging verbazingwekkend goed, met dank aan ons geweldige thuispubliek hier in Den Haag.” 

Met de creatieve deelnemers, de jury en de tienduizend bezoekers, heeft de eerste editie van Red Bull Stalen Ros alle verwachtingen overtroffen. Voor wie het gemist heeft of graag nog een keer wil beleven, is Red Bull Stalen Ros op zondag 8 oktober om 20.00 uur te zien op SBS6. Vanaf 25 oktober staat de samenvatting op Red Bull TV.
 
 
Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht Red Bull Stalen Ros Race
Tekst: Cathelijne Noortman
Foto: Red Bull Media House – Marcel van Hoorn