De provincie Zuid-Holland denkt ruim 965 miljoen euro nodig te hebben om haar ambities in 2024 te realiseren.

Dit is te lezen in de begroting die Gedeputeerde Staten hebben aangeboden aan Provinciale Staten. Woensdag 8 november besluiten Provinciale Staten over de voorgestelde begroting.

Gedeputeerde Mariëtte van Leeuwen: “De provincie staat aan de lat om uitvoering te geven aan grote maatschappelijke opgaven en dat verklaart de oplopende kosten. We verwachten dat het Rijk de provincie voldoende compenseert voor een duurzaam, meerjarig financieel perspectief. De provincie kan haar realisatiekracht vergroten door minder afhankelijk te zijn van onverwachte, eenmalige uitkeringen vanuit het Rijk.”

Begroting op hoofdlijnen
In juni 2023 hebben Gedeputeerde Staten het coalitieakkoord ‘Krachtig Zuid-Holland’ gepresenteerd. Dit coalitieakkoord is nog niet volledig uitgewerkt in de begroting 2024. Gedeputeerde Staten kiezen voor een begroting op hoofdlijnen, waarin de inhoud van het coalitieakkoord is verwerkt tot op het niveau van provinciale ambities en beleidsdoelen. Zo blijft er ook ruimte voor input door Provinciale Staten.

Van Leeuwen: “We vinden het belangrijk dat Provinciale Staten bij de behandeling van de begroting 2024 de gelegenheid hebben om suggesties aan te dragen voor de invulling van het beleid. De beleidsprestaties zijn daarom nog niet volledig ingevuld. In het voorjaar concretiseren we deze.”

De aangepaste teksten en financiële vertaling van het college uitvoeringsprogramma worden in de Voorjaarsnota 2024 aangeboden aan Provinciale Staten.

Inhoudelijke focus
Een aantal zaken die in het coalitieakkoord zijn aangekondigd, zijn verwerkt in de begroting 2024 om uitstel of stilstand op deze onderwerpen te voorkomen. Zo zorgt de provincie ervoor dat ook na 2025 het bos- en bomenbeleid kan worden voortgezet en wordt geld beschikbaar gesteld voor het programma klimaatadaptatie en voor de stikstofopgave. Extra geld wordt uitgetrokken voor de energietransitie, specifiek voor innovatie en infrastructuur. Met in het bijzonder oog voor een duurzame industrie, haven, glastuinbouw en visserij. Ook zet de provincie in op een internationaal concurrerende land- en tuinbouw, die de voedselzekerheid waarborgt en met minder schadelijke uitstoot naar bodem, lucht en water en waar agrarische ondernemers een gezond verdienmodel hebben.

De incidentele middelen voor economie die de afgelopen vier jaar zijn ingezet, worden voortgezet. Het economiebudget wordt opgehoogd, zodat de provincie blijft bijdragen aan een innovatieve en circulaire provincie. Ook zet de provincie de ingezette versnelling van de woningbouw voort. Voor mobiliteit maakt de provincie geld vrij voor verkeersveiligheidsprojecten, de uitvoeringsagenda Samen verder fietsen en voor beheer en onderhoud. Daarnaast is het voor de provincie van belang dat ze doelgericht werkt en de juiste kennis, perspectieven en voldoende middelen en capaciteit in huis heeft om haar taken uit te voeren.

Negatief begrotingsaldo na 2027
Voor de periode 2023-2027 geldt dat er sprake is van een positief of neutraal begrotingssaldo. De periode na deze coalitieperiode laat een structureel negatief begrotingssaldo zien. De coalitie neemt daarom in het college uitvoeringsprogramma stappen op om dit negatieve begrotingssaldo in de toekomst gezond te maken. Deze stappen komen naast de andere keuzes die in dit uitvoeringsprogramma worden opgenomen.

De komende periode zet de provincie in op het realiseren van een meerjarig sluitende begroting en een helder financieel perspectief voor Zuid-Holland, dat recht doet aan de grote opgaves waar de provincie voor staat opgesteld.

Lees meer op www.begrotingzuidholland.nl/ 


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht Provincie Zuid-Holland.