Komende jaren gaat gemeente Leidschendam-Voorburg flink vergroenen. Dat staat in het Groenactieplan dat het college heeft vastgesteld.

Meer groen is nodig om de omgeving waarin we leven beter voor te bereiden op het klimaat dat verandert met hevigere regenbuien, hitte en droogte. Ook zorgt het voor versterking van de biodiversiteit. 
 
Bomen en planten zorgen voor het opvangen van regenwater. Dat verkleint de kans op wateroverlast en gaat droogte tegen. Meer groen zorgt ook voor verkoeling als het heet is, voor betere luchtkwaliteit en voor een afwisselende natuur die belangrijk is voor insecten, vogels en andere dieren. Daarnaast nodigt een groene omgeving uit om te bewegen en ontspannen én het maakt de gemeente mooier. 

Groene leefomgeving behouden én versterken 
Marcel Belt, wethouder Groen en Duurzaamheid: “Een huismus aan tafel tijdens een ijsje bij de sluis, ons buitengebied met vogeloases als de Starrevaart en de Nieuwe Driemanspolder, een verkoelend hardlooprondje door de Loozone en langs de Vliet. Maar ook geveltuintjes en tuinen met egels en merels. Het zijn momenten en plekken waar ik blij van word en ik denk vele inwoners met mij. Daarom willen en gaan we die aantrekkelijke groene leefomgeving behouden én versterken. Hoe meer groen, hoe beter!” 

Inwoners denken mee over plekken die groener kunnen
In het Groenactieplan staan meer dan 150 ideeën van inwoners. Eerder dit jaar konden zij plekken in de gemeente aangeven, waarvan zij vinden dat die groener kunnen en waar de biodiversiteit groter kan. Per locatie gaat de gemeente onderzoeken of en hoe vergroenen mogelijk is. Liggen er bijvoorbeeld geen kabels en leidingen in de weg, en zijn er geen grote bezwaren van omwonenden? Enkele van die locaties zijn: de kop van de Koninginnelaan in Voorburg (bij Westeinde) en in Leidschendam de Koningin Wilhelminalaan en het parkeerterrein bij Rozenrust. 

Hoe gaat de gemeente vergroenen?
Marcel Belt: “Dat gaan we doen door:
1. Natuurinclusief werken (natuur inbedden in ons werk): als ergens toch al de schop in de grond gaat, bijvoorbeeld op plekken waar we het riool vervangen, brengen we direct extra groen aan waar dat mogelijk is
2. Natuurlijk beheer: we richten ons bestaande groenbeheer meer op het veranderende klimaat en op het herstellen van de biodiversiteit. We gaan meer verschillende soorten bomen en struiken planten, en soorten die goed zijn voor dieren en bestand tegen meer droogte. En door het gras in de gemeente op meer plekken minder kort te maaien en minder vaak, neemt het aantal (bloeiende) kruiden toe en daarmee ook het aantal insecten. Dit heeft weer een positief effect op bijvoorbeeld vogels en vleermuizen
3. Inwoners stimuleren en helpen: we helpen inwoners bij groene buurtinitiatieven en bij het vergroenen van hun huis en tuin. Dat laatste is belangrijk; het merendeel van de grond in onze gemeente is eigendom van inwoners. Wij helpen hen bijvoorbeeld met subsidie die zij kunnen aanvragen voor het aanleggen van een groen dak. En in het voorjaar kunnen inwoners onze Tegeltaxi bestellen. Die haalt tegels op die uit de tuin zijn gehaald en waarvoor in de plaats een plant is teruggekomen
4. Extra impuls: de komende jaren reserveren we extra geld voor het aanleggen van nieuwe groene plekken en verbindingen, en het wegnemen van knelpunten voor dieren. De aangedragen ideeën van inwoners staan daarbij centraal”

Acht dieren en twee planten staan centraal
Als hulp bij het versterken van de biodiversiteit zet de gemeente 8 dieren en 2 planten centraal: de huismus, scholekster, driedoornige stekelbaars, glassnijder, weidehommel, gewone pad, egel, rosse vleermuis, gewoon biggenkruid en kattenstaart. Marcel Belt: “Als het met deze dieren en planten goed gaat, gaat het met veel andere dier- en plantsoorten die in een soortgelijke omgeving leven, ook goed. En als het met hen en de biodiversiteit goed gaat, is dat ook goed voor ons. Daarbij maakt het ook duidelijk waarvoor we bepaalde maatregelen nemen.”

Meer weten? Het Groenactieplan staat op www.lv.nl/groenactieplan of bekijk de video hieronder.


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht gemeente Leidschendam-Voorburg.
video: gemeente Leidschendam-Voorburg.