Vrienden van Vlietland heeft een handhavingsverzoek ingediend omdat de projectontwikkelaar graafwerkzaamheden wil gaan uitvoeren in Vietland.

Volgens Vrienden van Vlietland heeft projectontwikkelaar DLR nog niet de nodige vergunningen om te beginnen met het graven van een watergang en het opwerken van een 'terp' in het natuur,- en recreatiegebied. 

DLR vroeg afgelopen zomer een vergunning aan bij de gemeente Leidschendam-Voorburg voor deze werkzaamheden. Daarop vroegen de Vrienden van Vlietland in een beargumenteerd verzoek om de vergunning nog niet te verlenen omdat nut of noodzaak op dit moment nog ontbreken. 

'Het ontwerpbestemmingsplan is nog niet goedgekeurd. De ontheffing op de Wet Natuurbescherming (hierna: WNB) ontbreekt. De stikstofvergunning is nog niet op orde. Waarom dan een vergunning verlenen, die bodem en het bodemleven vernielt en flora en fauna beschadigt? Doe het niet', aldus de vereniging. 

Volgens de gemeente Leidschendam-Voorburg zijn de geplande werkzaamheden niet vergunning plichtig. Het feit dat er geen geldige ontheffing WNB of stikstofvergunning is, blijf buiten beschouwing omdat de gemeente daar niet over gaat. 

Een dag voordat de werkzaamheden zouden beginnen ontvingen de Vrienden bericht dat DLR de volgende dag (op 6 maart) zou beginnen met de graafwerkzaamheden. De stikstof- en Wnb vergunningen waren echter nog stééds niet in orde.  

Verzoek tot handhaving
Later in de maand maart de werkzaamheden uitvoeren is volgens De Vrienden niet volgens de geldende gedragscodes. Dat komt door de start van het broedseizoen; de eieren en larven van insecten die binnenkort uitkomen,  de salamanders en padden die juist nu weer actief worden.

De Vrienden van Vlietland meldden hun zorgen aan de Omgevingsdienst Haaglanden. Zij oordeelden dat dit eerst goed moet worden uitgezocht. DLR werd vervolgens verzocht nog niet te starten en aanvullingen aan te leveren op de ontbrekende onderdelen. De graafmachine staat nog steeds stil. Omgevingsdienst Haaglanden buigt zich over de rechtmatigheid van deze werkzaamheden. 

De Vrienden van Vlietland hopen dat van uitstel, voorlopig ook afstel komt. Afstel van onnodige milieuschade die op dit moment geen enkel doel dient. 

Door: Karin van der Spek
Bron: Stichting Vrienden van Vlietland 
Foot: archieffoto Midvliet