Sinds de scholen na de zomer zijn begonnen stortten de leerlingen van groep 8 op bijna alle basisscholen in Voorburg zich op hun Vredesposter.

De tekenwedstrijd om een Vredeposter te maken, wordt jaarlijks in 190 landen georganiseerd door Lions Clubs International. Er doen ongeveer 600.000 kinderen van 11 tot 13 jaar mee om te proberen als beste het thema van dit jaar ‘Durf te Dromen!’ uit te beelden. Vakkundige jury’s beoordelen de posters op drie criteria: uitbeelding van het thema, posterwaardigheid en gebruikte techniek.

In Voorburg wordt de wedstrijd georganiseerd door Lionsclub Voorburg en Lionsclub Voorburg Prinses Marianne. De volgende scholen doen mee: Nieuw Vreugd en Rust, St. Maartens, De Vijverhof, De Driemaster, Groen van Prinsterer, Casimir en Lusthof met in totaal 11 groepen en ruim 360 leerlingen.

De drie beste tekenaars in elke groep krijgen een prijs en de twee beste posters worden van zaterdag 28 oktober tot de finale op 10 november geëxposeerd in De Bibliotheek aan de Vliet, Koningin Julianaplein 257. Daar kan iedereen stemmen op zijn/haar favoriete poster, want bij de finale wordt naast de juryprijs ook de publieksprijs uitgereikt door Jeffrey Keus, de wethouder onderwijs. Beide winnaars krijgen een mooi cadeau en eeuwige roem. Stemmen voor de publieksprijs kan ook digitaal via de website van Lionsclub Voorburg: www.voorburg.lions.nl/vredesposterwedstrijd-2023 .

Daarmee is de wedstrijd nog niet voorbij, want de twee Voorburgse winnaars strijden daarna om de mooiste poster van het Lionsdistrict (er zijn er 6 in Nederland). Vervolgens wordt van de 6 districtswinnaars de mooiste van Nederland gekozen. Wie die heeft getekend weten we eind december. Alle deelnemende landen sturen tot slot hun winnende poster naar het hoofdkwartier van Lions Clubs International in de VS waar de mooiste van de wereld wordt gekozen. De hoofdprijs is een reis naar het gebouw van de Verenigde Naties in New York met 2 begeleiders en $ 5000. De 23 opvolgende prijzen bedragen $ 500.


Door: Peter van der Aar.
Bron en foto's: Lionsclub Voorburg.

Vredesposter