De gemeente is bezig met het herstel van Park Vreugd en Rust. De afgelopen periode zijn er verschillende werkzaamheden uitgevoerd.

In samenwerking met stichting Mooi Voorburg wordt een restauratieplan doorgevoerd om het park beter en mooier te maken. Naast nieuwe leuningen op de bruggen bij het Oosteinde en het hertenkamp, is er ook een nieuw bruggetje over de huisvijver achter Central Park. De dierenweide wordt afgemaakt zodra het weer het toelaat.

De komende maanden worden er nog meer verbeteringen doorgevoerd. De bestrating wordt hersteld en er komt een nieuwe stal op de dierenweide. De groenstructuur wordt versterkt en de muur bij de tennisbaan krijgt een onderhoudsbeurt.

Rijksmonument
Park Vreugd en Rust, een erkend rijksmonument, huisvest een van de best bewaarde parkontwerpen van de gerenommeerde landschapsarchitect J.D. Zocher in Zuid-Holland. In de loop der jaren zijn de kenmerkende Zocher-elementen vervaagd, waarbij zichtlijnen overwoekerd raakten. De oorspronkelijke padenstructuur verdween gedeeltelijk en hekwerken die niet overeenkomen met het oorspronkelijke ontwerp verschenen op het eiland bij de hertenweide. Als reactie hierop is er een uitgebreid herstelplan opgesteld voor het hele park. Dit komt voort uit een burgerinitiatief ingediend door stichting Mooi Voorburg. Dit plan schetst een toekomstbeeld dat tussen 2022-2028 wordt gerealiseerd.

Verbeteringen aan Dierenweide en Padenstructuur
Naar verwachting keren de dieren in mei terug naar de dierenweide. De kwaliteit van de grasmat moet goed zijn voordat de dieren kunnen terugkeren. Op dit momenten is de dierenweide erg vochtig door overmatige regenval. Het streven is optimale omstandigheden te creëren voor de dieren. In juni start de verbetering van de paden bij de Overplaats, het gedeelte van het park tussen de Oosteinde en Parkweg.


Door: Peter van der Aar.
Bron: gemeentelijke website lv.nl.
Foto: wethouder Belt in park Vreugd en Rust