In het weekend van 15 tot 17 maart zijn de Landelijke Sterrenkijkdagen. Tijdens dit weekend kun je op verschillende plekken door een telecoop sterrenkijken. 

Ook in Voorburg zijn een aantal sterrenkijkers actief tijdens de Sterrenkijkdagen. Op vrijdag 15 maart en zaterdag 16 maart zijn een aantal amateur sterrenkijkers aanwezig op Opa's Veldje, aan de Tuinluststraat in Voorburg. Op beide dagen is men hier 19.30 tot 22.30 uur actief met diverse telescopen. 

Bij helder weer is er van alles te zien tijdens de sterrenkijkdagen. Vroeg in de avond, rond acht uur, kun je boven de westelijke horizon de planeet Jupiter zien, met de telescoop kun je dan misschien ook enkele van zijn manen zien, misschien zie er wel vier. Niet ver er vandaan staat het Zevengesternte, een verzameling van jonge sterren.

Tussen de Maan en het Zevengesternte staat de planeet Uranus. Je hebt een telescoop nodig om die te zien. De maan is tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen vooral vroeg in de avond te zien en dan voor wat minder dan de helft verlicht. In de loop van het weekend zie je er steeds meer van. De maankraters zijn goed zichtbaar dankzij de schaduwwerking. Kom je kijken? Dan kun je proberen om met je smartphone door de telescoop een maanfoto te maken.

Ga ook sterrenkijken en luister mee naar verhalen over de actuele sterrenhemel, sterrenkundige onderwerpen, of kijk je mee naar demonstraties van telescopen. 


Door: Karin van der Spek
Bron: KNVWS
Foto: ter illustratie via Pixabay