Houtzaagmolen De Salamander in Leidschendam heeft deze woensdag een nieuwe 'staart' gekregen. Dat was ook wel nodig, want de oude staartbalk en 'lange schoren' waren inmiddels verrot. 

"De staart is de achterkant van de Molen," legt gepensioneerd architect en bestuurslid Gerard Besseling enthousiast uit. "Iedereen kent de wieken, die mooi draaien; de kop, die rond kan draaien, 360° met de wind mee. En de achterkant dat noemen we de staart." Die staart bestaat uit een aantal houten balken die samen het roer van de molen vormen, waarmee de kop zo gedraaid kan worden dat de wieken de wind vangen. De staart moet vervangen worden omdat de balken inmiddels te ver door houtrot zijn aangetast, verklaart Besseling. "Althans, niet gevaarlijk, maar hij is aan het eind van z'n levensduur. En we willen niet dat 'ie naar beneden komt!"

Molenmaker Verbij uit Hoofddorp heeft de oude staartbalk gedemonteerd en vervangen voor een nieuwe staartbalk, nieuwe 'lange schoren' geplaatst, en de bestaande korte schoren weer gemonteerd. De aannemer is een oude bekende van de zaagmolen, want toen deze in de jaren tachtig naar de huidige locatie werd verplaatst, heeft de molenmaker De Salamander ook al eens gerestaureerd.

"Ja, deze is weer mooi," zegt Besseling, terwijl hij de nieuwe, groengelakte staartbalk liefkozend aait. "Die kan weer flink wat jaren mee." In tegenstelling tot wat ze bij de houtzaagmolen gewoon zijn te doen, hebben ze de staartbalk laten zagen. "Dit is speciaal hardhout. Een wat steviger houtsoort dan die we voor de schoren gebruikt hebben."