Deze week zijn er 43 Stolpersteine, ook wel struikelstenen genoemd, geplaatst in de stoep voor 19 woonhuizen in Leidschendam-Voorburg.

Deze kleine herdenkingsstenen worden gelegd om de herinnering aan Joodse oorlogsslachtoffers levend te houden. De Stolpersteine markeren de laatste woonplek van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vervolgd en vermoord door het nazi-regime.

De Stolpersteine zijn door heel Nederland en Europa te vinden om passanten te herinneren aan de tragische geschiedenis van de slachtoffers.

Stichting Stolpersteine Leidschendam-Voorburg
Sinds 2020 worden ieder jaar Stolpersteine geplaatst in Voorburg en Leidschendam ter nagedachtenis aan Joodse inwoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden weggevoerd en vermoord. Deze gedenkstenen, onderdeel van een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, worden geplaatst voor de laatste woonadressen van de slachtoffers. De Stichting Stolpersteine Leidschendam-Voorburg coördineert het initiatief, met als doel om uiteindelijk 227 struikelstenen te leggen. De stichting verwacht de laatste stenen in 2025 te plaatsen, precies 80 jaar na de bevrijding.  

Dankzij donaties van fondsen, verenigingen en particulieren kan de stichting elk jaar het gewenste aantal stenen plaatsen.

Een bijzondere samenwerking bestaat met Scouting St.-Maarten-Hildegard, die elk jaar de Stolpersteine schoonmaakt. Omdat de messing plaatjes snel oxideren en donker uitslaan, zorgen scouts samen met ouders dat de stenen voor de herdenkingen op 4 mei weer goed leesbaar zijn. 

Stolpersteine Leidschendam-Voorburg

Door: Karin van der Spek
Foto's: Robin Thoma.