“Soms krijg je juist heel veel burgerparticipatie als je dat helemaal niet organiseert”.

Het Burgerinitiatief Vlietland is dit jaar de winnaar van de Lodewijk van Vliet Award. De prijs wordt elk jaar uitgereikt door de BurgerKrachtCentrale voor de beste burgerparticipatie in de gemeente Leidschendam-Voorburg.

Steun in de rug
"De prijs is een steun in de rug vanuit de inwoners van de gemeente Leidschendam-Voorburg voor alle inspanningen die we de afgelopen twee jaar hebben geleverd in de strijd voor een groen en open Vlietland. Gelukkig stonden en staan we nooit alleen in die strijd. Zo’n 17.000 mensen tekenden de petitie voor een groen en open Vlietland, bijna 1000 mensen vulden onze enquête in en velen die Vlietland een warm hart toedragen reageren elke keer weer positief op onze acties en verzoeken. Verder werken we nauw samen met de politiek en alle maatschappelijke partnerorganisaties. Wij realiseren ons dagelijks dat we alleen samen Vlietland groen en open kunnen houden. Zo’n goede samenwerking gunnen we onze bestuurders bij de gemeente en provincie ook."

Oproep aan wethouder en gedeputeerde
"Burgerparticipatie gaat over het voeren van de dialoog en het uitwisselen van verschillende perspectieven. Om samen tot rijkere inzichten te komen en daardoor betere oplossingen te kunnen bedenken. We willen het winnen van deze participatieprijs dan ook aangrijpen om de gemeente Leidschendam-Voorburg en de provincie Zuid-Holland op te roepen nu eindelijk serieus en constructief met elkaar in gesprek te gaan over het behoud van een groen en open Vlietland. Hoe kan het wel en wat is daarvoor nodig? Zo’n gesprek - tussen de wethouder Bianca Bremer en gedeputeerde Anne Koning - heeft tot onze grote verwondering en frustratie - tot op heden nog nooit plaatsgevonden."

Wat kan er wel?
"Burgerparticipatie vraagt om het over je eigen schaduw en persoonlijke opvattingen heen stappen. Het vraagt niet om te bevestigen wat er onmogelijk is, maar juist om te kijken naar waar de kansen zitten en wat wél kan. We vragen Bianca Bremer en Anne Koning daarom om samen de haalbaarheid van het alternatieve plan van de ChristenUnie Leidschendam-Voorburg te onderzoeken en om samen de weg vooruit te vinden in dit dossier. De gemeente Leidschendam-Voorburg mag trots zijn op de vele mooie burgerinitiatieven in de gemeente, met allemaal mensen die elkaar de hand reiken en met hart en ziel dagelijks het onmogelijke mogelijk maken. Volg dat goede voorbeeld."


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbericht Burgerinitiatief Vlietland