Aan Zee - Piet Mondriaan, Jan Toorop, Jacoba van Heemskerck en Ferdinand Hart Nibbrig
14 juli 2018 t/m 18 november 2018

Aan de kust van Zeeland vind je brede stranden, fraaie duinen, schilderachtige dorpjes en het befaamde Zeeuwse licht. Niet voor niets kwamen kunstenaars als Piet Mondriaan, Jan Toorop, Jacoba van Heemskerck en Ferdinand Hart Nibbrig aan het begin van de vorige eeuw graag op het Zeeuwse eiland Walcheren. Vooral de plaatsen Domburg, Veere, Westkapelle, Oostkapelle en Zoutelande waren geliefd. De kunstenaars probeerden hier de mystiek van de bomen, de torens, kerken, duinen, het strand, de zee en de mensen te vangen. Met hun luministische werken maken deze kunstenaars deel uit van de eerste Nederlandse kunstbeweging die raakte aan de moderne Franse kunst. Aan de hand van meer dan zestig werken van deze kunstenaars neemt de tentoonstelling Aan Zee u mee op reis langs een schitterend stukje Nederland.

De Haagse School op Scheveningen
t/m 16 september 2018

Het vissersleven, de opkomende badcultuur en vooral ook het magistrale samenspel van licht, lucht en water. Kunstenaars als Jan Hendrik Weissenbruch, Anton Mauve en de gebroeders Maris kiezen Scheveningen als onderwerp voor hun tekeningen en schilderijen en maken de badplaats wereldberoemd. 

De Haagse School op Scheveningen is als een reis door het vissersdorp aan de vooravond van grote veranderingen. Langzaam maar zeker ontstaat in het dorp een steeds grotere verwijdering tussen de hardwerkende vissers enerzijds en de flanerende burgerij anderzijds. Dat zie je terug in de werken die de schilders van de Haagse School in Scheveningen (of ‘op’ Scheveningen, zoals de lokale bewoners zeggen) maakten. Zo schildert Jacob Maris (1837 – 1899) bijvoorbeeld de ploeterende vissers, terwijl zijn broer Willem (1844 – 1910) de ezels voor plezierritjes op het strand vastlegt. En Anton Mauve (1838 – 1888) toont zowel de botters die met behulp van paarden op het strand worden getrokken als de elegant geklede badgasten.