"Het Zuiderparkzwembad, dé plek waar ik in mijn jeugd de basis legde voor mijn o zo belangrijk Haags netwerk.

Ik weet de weg nog. Helaas, omrijden was ook hier het devies.
Zal vast een D66 wethouder voor gezorgd hebben. Het heeft veel weg van het Haagse centrum, waar ze ook “voor het milieu” alles dicht timmeren en je steeds verder om moet rijden. Tot groot Haags ongenoegen.

Ik neem de ingang. In dit gebouw weet ik de weg op mijn duimpje. Niet meer dus. Met mijn handdoek onder de arm sta ik plots midden in een restaurant.
Mijn vriend Channo wijst me via whatsapp de goede ingang. Een uur te vroeg. Het bad voor mijn aquajogles is nog dicht, dan maar ff dompelen in het “speelbad”. Tis warm en voelt echt als een warm bad. Naar buiten kan ook. Wonderlijke ervaring. Hoge bomen die op je neerkijken terwijl de nevel zacht het water streelt. Tis een kille herfstavond, dus zie je enkel hoofden.

Een wildwaterbaan, daar moest ik in. Het ging rap, zo rap dat remmen lastig was. De moeder wiens wisseltanddochtertje ik, door de hevige stroming, licht tegen de tegelmuur plette toonde hiervoor zeer weinig tot geen begrip.
Een “jij vuile pedofiel” blik, in haar vuurspugende ogen, kon ze in haar te ver gaande moederkloek bescherming niet onderdrukken. Na een excuusje zwom ik “op een holletje” naar de glijbaan, die moest ik ook proberen. Voelde me een soort van Mister Bean. Nieuwsgierig, onbegrepen, onhandig en wereldvreemd.
Nou die glijbaan kwam ik ook wel overheen. Eerst erg langzaam tot de badjuf me toeriep dat ik moest gaan liggen. Dat schoot op, dacht even dat ik uit de bocht zou vliegen, maar met een flinke plons kwam de rit tot een goed einde.

Het aquajoggen begon, weinig mannen, vooral veel vrouwen. Daar stond ik dan met Channo tot onze dikbuikige middel in het water. Stilstaand en lopend bewegingen maken in het water was een afmattende bezigheid. Of dat nog niet zwaar genoeg was, ook nog met gewichten. De 45 minuten kropen voorbij.
Vanuit de aangrenzende zwembaden werd, vanachter glas, de les met hilariteit gadegeslagen. Ik voelde me bekeken en zag waarom. Het was eigenlijk geen gezicht die veelal te dikke mensen met hun ongecontroleerde bewegingen.
Mijn Mister Bean gevoel werd er niet minder door. Hardlopen en squashen vond ik altijd top. Korte tijdsduur en lekker zwaar. Dit is een best alternatief. Volgende week ga ik weer aquajoggen, en……… de Mister Bean onderdrukken;-)

Tekst: Mink Out. Bundel De Kunst vh Kijken 2 bijna van de pers: www.conckshop.nl."


Mink Out is de eigenaar van De Conckelaer in Voorburg. Hij schrijft elke week een column die op zaterdag om 16:00 uur verschijnt op de website van Midvliet.

Onderstaand schilderij koos Mink uit om bij zijn column te laten plaatsen.

Mink Out schilderij 2024 10 19
                                                    1878 Baigneurs, bords de l’Yerres (Bathers along the Yerres). Gustave Caillebotte (French painter) 1848 - 1894