De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft te maken met een oplopend begrotingstekort, dat volgend jaar naar verwachting ruim 1,2 miljoen euro bedraagt.

Wethouder financiën Philip van Veller (VVD) ziet de toekomst van Leidschendam-Voorburg desondanks met optimisme tegemoet. Bij de presentatie van de meerjarenbegroting benadrukte hij dat 2025 volop kansen biedt om belangrijke projecten aan te pakken. Hij sprak van “doorpakken” op diverse thema’s en bleef realistisch over de uitdagingen die 2026 zal brengen. Van Veller blijft echter vertrouwen houden in de veerkracht van de gemeente om ook deze obstakels aan te gaan en de gemeente verder te laten groeien.

Onvoorziene tegenvallers
Het tekort is ontstaan door verschillende onvoorziene tegenvallers, waaronder de kosten voor het aanleggen van glasvezelkabels. Naast de glasvezelkabelprojecten zijn de stijgende jeugdzorgkosten een forse uitdaging, met 2 miljoen euro extra kosten, aangezien één op de zeven kinderen jeugdhulp ontvangt. Ook het beheer en onderhoud van wegen valt duurder uit door onder andere een extra reparatiewagen, wat 560.000 euro extra infrastructuurkosten met zich meebrengt.

Verder zijn incidentele kosten zoals de noodopvang voor Oekraïners en nieuwe energiecontracten voor zwembaden extra financiële lasten.

Desondanks blijft de gemeente investeren in woningbouw, met projecten als Damsigt en Triadome, en in renovaties van sportvelden en de bibliotheek.
Ook staan er investeringen in schoolgebouwen op de planning en worden er maatregelen genomen om de drukte bij de Mall te verminderen. Zo gaat de gemeente de tramhalte aan de Heuvelweg en enkele kruispunten aanpassen.

De begroting is te lezen op de website van de gemeente Leidschendam-Voorburg: Begroting 2025 – 2028: Doorpakken in 2025 én klaar voor 2026


Door: Karin van der Spek
Bron: gemeente LV en AD